Megújult és kibővült az ünnepeinket és évfordulóinkat feldolgozó legnagyobb hazai digitális gyűjtemény, az Országos Széchényi Könyvtár Jeles napok elnevezésű online tartalomszolgáltatása.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke szerint a megújult tartalomszolgáltatás segít visszaadni azt a típusú tudást és bölcsességet, melyet a régi kalendáriumok tartalmaztak. „A Jeles napok majdnem két évtizede ad ábrázatot az időnek, mára 1028 évforduló, 691 ünnep, 300 egyházi ünnep, 45 jeles nap, 1124 kiemelt magyar nap, 278 világ- és nemzetközi nap leírása olvasható benne” – mondta el Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, majd kiemelte, hogy a munka eredményeként az ünnepoldalakon jelenleg csaknem hétezer szép- és szakirodalmi idézet olvasható. A Jeles napok olyan időpontokat tár elénk, amelyek tematizálják kulturális örökségünket, ezért rendszerbe foglalásuk illeszkedik Széchényi Ferenc örökségéhez.

A megújult Jeles napok szolgáltatás több mint egy kalendárium: nemzeti ünnepek, világi és egyházi, valamint egyházi eredetű ünnepek, történelmi, irodalmi évfordulók, világnapok és egyéb kiemelt magyar vagy nemzetközi napok témakörében kínál mindenki számára elérhető, hiánypótló, több műveltségterületen is jól használható összeállításokat. A virtuális gyűjtemény a tartalmi bővítés révén az OSZK több száz dokumentumával gazdagodott: bemutat különböző irodalmi és szakirodalmi szövegeket, képeket és hanganyagokat, a nemzeti könyvtárban őrzött unikális dokumentumokat, továbbá felhasználja a Magyar Elektronikus Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia anyagait is.

Kiemelt kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár