2023-ban harmincöt éves lesz a Kiskorona utca 7. szám alatti játszóhely, melyet ehhez a fordulóponthoz új csapat vezet el, élén Vass Lajossal, aki a szolnoki Szigligeti Színház korábbi igazgatója és a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatától kapott igazgatói kinevezése 2021 január 1-jétől öt évre szól.

Három sikeres évtizedet tudhat maga mögött az intézmény, Merényi Judit, majd Harsányi Mária igazgatásával. Megítélésem szerint korszakhatár következett el: a »patina és progresszió« jegyében őriznünk kell a hagyományokat, emellett azonban a 21. század ritmusához igazodva új közönségrétegek számára is láthatóvá kell válnunk. Ez pedig csak úgy megy, ha kicsit mást kínálunk, de nagyon másként közvetítünk” – mondja Vass Lajos, kiemelve azt is, hogy változatlan környezetben új találkozóhely épül.

Az Óbudai Társaskör az a különleges hangulatú összművészeti játszóhely, amely beteljesíti ezeket az új igényeket. A Kiskorona7. a legkülönfélébb kínálattal, irodalmi estekkel, komoly- és könnyűzenei koncertekkel is várja majd az érdeklődőket. A szabadtéri, nyári előadások a lehető leggazdagabb műfaji kitekintéssel szerveződnek a jövőben. Az új igazgatói koncepció szerint minden évszak tartogat majd egy-egy országos jelentőségű komolyzenei rendezvényt – a negyedévente jelentkező, világszínvonalú estek látogatott, emblematikus alkalmakként fémjelzik majd az intézményt. A hétköznapokban a kamarazenétől kezdve az operán, a világzenén, a jazzen és a dixielanden át az akusztikus popig sok-sok stílust vonultat fel, és más jellegű, például prózai programokat is kínál majd.

A játszóhelyre előszeretettel járnak képzőművészek, a galériát kifejezetten kedvelik a fiatalok, de az intézmény nyit a huszonéves muzsikusgeneráció és a más művészeti ágban dolgozó fiatalok felé is, hogy teret adhassanak a Zeneakadémia és egyéb művészetoktatási intézmények hallgatóinak.

Kiemelt kép: Vass Lajos (Fotó: Gálos Mihály Samu)