Október 1-jén mutatták be Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című előadását a Trafóban, melyben az alkotó saját betegségének történetét meséli el.

Fekete Ádám író, dramaturg, színész és rendező sokak számára Till Attila Tiszta szívvel című filmjéből lehet ismerős. A fiatal tehetség oxigénhiánnyal született, ennek következtében mozgássérültként él, legújabb darabjának pedig pontosan ez volt az inspirációja. A Haloktatás, márványprotézissel című opuszában betegségének történetét dolgozta fel, amit a szerző maga állított színpadra a Trafó színpadán, sőt játszik is a produkcióban. Az előadás hozza a Fekete Ádámtól megszokott stílusjegyeket: a világ aprólékos megfigyelését, a furcsa időkezelést, az énfeltárást, a fekete humort és az önreflexiót. A történet egy fizikai rehabilitációs klinikán játszódik, ahol összekeveredik a valóság és fikció, múlt és jövő, önirónia és filozófia, közélet és metafizikai dimenziók.

A Haloktatás, márványprotézissel a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2020-ban Horváth Csaba osztályaként végzett fizikai színházi koreográfus-rendezői osztályának vizsgaelőadása is volt egyben. Szereplők az osztály tagjai: Barna Lilla, Gyulai-Zékány István, Hojsza Henrietta, Kotormán Ábel, Molnár G. Nóra, Ténai Petra és Vadász Krisztina Viktória, valamint Fekete Ádám, Fekete Gábor és Laboda Kornél.

Kiemelt kép: Pillanatkép az előadásból (Fotó: Éder Vera)