A múlt hétvégén tartották a Nemzeti Színházban az V. és a VI. Nemzeti VERSeny szuperdöntőjét. A világjárvány miatt dupla döntő zajlott és az elmúlt két év legjobb versmondói léptek színpadra. Összesen 70 versklipet vetítettek le és ugyanennyi verset hallhatott a közönség. Mindkét nap versenye teltházzal, valamint az élő közvetítésnek köszönhetően több ezer online néző érdeklődése mellett zajlott.

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház hat évvel ezelőtt hívta életre a Nemzeti VERSenyt azzal a szándékkal, hogy újszerű, innovatív megoldásokkal segítse a költészet térhódítását, és hogy az online fordulók révén lehetővé tegye a versenyzést a versmondással és versklipekkel a világ minden részén. Évről évre többen és még színvonalasabb, minőségi filmekkel és versmondással jelentkeznek anyaországi és külhonban élő versenyzők. Tavaly a novemberi szuperdöntő megrendezése előtt zárt az ország, és vele együtt a színházak, így az utolsó pillanatban el kellett halasztani az V. Nemzeti VERSeny élő döntőjét. Közben idén év elején elindult a VI. Nemzeti VERSeny is, így az október 16-17-i hétvégén dupla döntőt rendeztek a Nemzeti Színházban.

Az V. és VI. Nemzeti VERSeny zsűrije (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A szuperdöntőbe több száz versenyző közül, kétfordulós versengés során kerültek a versmondók, a zsűri döntése és a közönség szavazása révén. Székelyföldről, Erdélyből, a Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról, de Ausztriából, Németországból és az Egyesült Államokból is voltak versenyzők, akik bejutottak a rangos versenysorozat döntőjébe. A zsűritagok között Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész, producer, a VERSeny főszervezője, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész és Wiegmann Alfréd rendező foglalt helyet. Mindkét nap először a versklipeket láthatta a közönség, míg délután a tematikához kötődő klasszikus és kortárs verselőadásokat. A produkciókat a zsűri helyben értékelte, miközben a műsorvezető, Somossy Barbara a versenyzőkkel beszélgetett.

A tematika szombaton, tehát a 2020-as döntőben elsősorban a rendszerváltoztatásra, Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulójára és a karanténhelyzetre tekintettel a járványra, az egészségre, a bezártságra és az összetartozásra épült, és Vörösmarty Mihály mellett többek között Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc, Csorba Győző, Buda Ferenc, Babits Mihály, Tandori Dezső és Páskándi Géza versei is elhangzottak. Az V. Nemzeti VERSeny győztese a 19 éves Hegedűs Bori mosonmagyaróvári versenyző lett, aki népdalénekesként is ismert és A Dal című műsorban is sikeresen szerepelt, duó formációja, Dsida Jenő Országos eső című versét dolgozta fel klip formájában, majd Nemes Nagy Ágnes Istenről című költeményét mondta el. A második helyezett a 14 éves makói versmondó, Kecskeméti Bence Odin lett Dsida Jenő Itt feledtek című versének filmes feldolgozásával, és aratott nagy sikert Zsille Gábor Ha nincs ötvenhat című versével. A dobogó harmadik fokára a Vácszentlászlóról döntőbe jutott, 34 éves Bódi Beáta álhatott, Pilinszky János Francia fogoly című versének filmjéért és Vörösmarty Mihály Előszó című költeményének hiteles tolmácsolásáért. Különdíjjal jutalmazta a zsűri a Halásztelekről érkező Csiha Mariannát (36), a szolnoki Horváth Ábel Olivért (19), az Óbarokról érkező Marosi Bence Leventét (18), a poroszlói Polgár Reginát, a Pécelről bejutott Tóth Benedek Ernőt (27) és a gerjeni Tóth Flórát (17).

Az V. Nemzeti VERSeny dobogósai: Kecskeméti Bence Odin, Hegedűs Bori és Bódi Beáta (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Vasárnap a VI. Nemzeti VERSeny élő szuperdöntőjét tartották meg. Itt – kettős évfordulója nyomán – Pilinszky János életművére, valamint a pandémia kapcsán az újrakezdés költészetére reflektáltak a versek és a videoklipek. A költők között többen Márai Sándor, Radnóti Miklós, Ady Endre, Várnai Zseni és Nagy István Attila verseit dolgozták fel, a szuperdöntőn Pilinszky mellett sokan választottak verset József Attila, Kosztolányi Dezső, Reményik Sándor és Kányádi Sándor életművéből, de igazi csemegének számítottak Petri György, Nagy Gáspár, Határ Győző, Lackfi János, Zsille Gábor és Markó Béla költészeti remekei, nagyívű írásai. Most először fordult elő az, hogy a szuperdöntőben a határon túli versmondók száma megközelítette az anyaországi versmondókét. A három dobogós mindegyike Pilinszky János költészeti alkotását filmesítette meg. A fődíjas a 2021. évi Nemzeti VERSenyen az 54 éves, pomázi Balázs László Gábor lett, aki megrázó videóklipjében a Vesztőhely télen című verset dolgozta fel, és meggyőzően tolmácsolta Villányi G. András Kérdelek, Uram című költeményét. Második lett az ungvári születésű, 17 éves Tarpai Zsófia, aki Pilinszky Terek című versét vitte vászonra, és katartikus erejű versmondással Dékány Dávid Az asztronauta című versét adta elő. Külön érdekesség, hogy ismét a dobogón végzett a 2019-es Nemzeti VERSeny győztese, a 22 éves budapesti Ledő Barnabás, Pilinszky Kráter című versének slam poetry-jellegű feldolgozásával és Weiner Sennyei Tibor Az illatos kert című versének előadásával. Különdíjat vehetett át a csíkszeredai Endes-Ábrahám Ákos (11), a Zentáról, a Vajdaságból érkező Galusz Áron (13), Horváth Péter Lovasberényből (58), a fővárosi Kenesei-Holics Réka (36), a Nyírbátorból bejutott Markos Krisztián Zsolt (8), a szegedi Németh János (58) és a Polgárról érkező Suhajda Sándorné (69).

A Nemzeti VERSeny 2020-as és 2021-es döntős versenyzőinek munkája továbbra is megtekinthető a szervezők YouTube-csatornáján.

Kiemelt kép: Pillanatkép az V. és VI. Nemzeti VERSeny szuperdöntőjéről (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)