2020/2021-ben a járványhelyzet miatt a tervezett bemutatókból csupán négyet tudott bemutatni a teátrum társulata: a Kiváló dolgozókat, a ’84-et, az Andromakhét és a Zűrzavar 2045-öt, de megkezdődött Az ajtó és a Szecsuáni jó ember próbafolyamata, és elkészült a Winterreise című előadás is. Mindhárom a következő évadban kerül a közönség elé.

A játszóhely számára a legnagyobb feladatot az jelentette, hogy a járvány ellenére hogyan tartsanak kapcsolatot nézőikkel, ezért az évad legfontosabb projektje az Örkény Stream létrehozása volt. Tavaly nyáron a járvány második hullámától tartva kiépítették saját stream-stúdiójukat, majd az Andromakhé bemutatójával elsőként kezdték meg előadásaik rendszeres online közvetítését. Az évad során 74 interneten nézhető produkciójuk volt, melyek közül 39-et élőben, 35-öt felvételről játszottak. Streamelt előadásaikra csaknem 30 ezer jegyet váltottak, ami hozzávetőlegesen 45 ezer nézőt jelent. Az évad nézőszáma így annak ellenére is több, mint a fele egy hagyományos színházi szezonénak.

Az intézmény nem szerződtetett új tagot, Epres Attila azonban megválik a társulattól, szabadúszóként folytatja pályáját, régi szerepeit viszont megtartja. Az Örkény Színház minden évad végen kiosztja a doktor Varsányiné- és a Pünkösti Andor díjakat. Előbbit a színház munkatársai ítélik oda annak a nem színészkollégának, aki az évadban a legtöbbet tette a színházért, utóbbit pedig a közönség szavazatai alapján a társulat legkiemelkedőbb alakítását nyújtó színész tagja kapja. E rendkívüli évben azonban szakítottak ezzel a hagyománnyal, és a doktor Varsányiné-díjat az Örkény közönségének ajánlották, amiért kitartottak mellettük a járvány folyamán. Erről emléktáblát helyeztek el az előcsarnokban, a Pünkösti-díjat pedig – tekintettel arra, hogy nem minden művész vett részt streamelt előadásban, tehát nem lehetett volna igazságosan szavazni – annak a kollégájuknak adták, akinek szervezetében az oltás után a legtöbb ellenanyag termelődött. A medált Józsa Bettina vehette át.

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója (Fotó: Horváth Judit)

A teátrum október 1-én mutatja be Bodó Viktor rendezését, a 33 álom munkacímű produkciót a nagyszínpadon. Ezzel párhuzamosan az Örkény Stúdióban Kovács D. Dániel állítja színpadra Esterházy Péter 33 változat Haydn koponyára című drámáját. Mindkét előadás bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapest Brand támogatásával valósul meg. Ugyanitt lesz látható november 26-tól a Winterreise Tarnóczi Jakab rendezésében. Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép a nézőink elé, Mácsai Pál pedig Bertolt Brecht A szecsuáni jó ember című példázatát rendezi a nagyszínpadon, melynek premierje november 26-án lesz. Ezt követi Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó 2022. március 25-én Gáspár Ildikó rendezésében. Ugyanezen a napon a Stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című 1980-as kultfilmjének színpadi adaptációja debütál, az előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetője jegyzi. Ugyanitt májusban lesz látható először  Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése. A bemutatók sorát A nemzet özvegye című produkció zárja június 16-án, melynek szerzője és rendezője is Kelemen Kristóf.

Az októberi előadásokra a jegyértékesítés június végén kezdődik, a nyár folyamán kizárólag online, augusztus közepétől pedig személyesen is. A produkciókat a hatályos szabályok értelmében csak védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők látogathatják, és egyelőre a maszkhasználat is kötelező marad, azonban a jegyeket helykihagyás nélkül értékesítik. Az Örkény Stream a következő évadban is folytatódik, a 2021/2022-es stream-repertoárról viszont később adnak tájékoztatást.

Kiemelt kép: az Örkény Színház társulata (Fotó: Horváth Judit)