A 125. jubileumi évét ünneplő Vígszínház augusztus 31-én megtartotta évadnyitó társulati ülését, illetve első két bemutatójuk – Az öreg hölgy látogatása és Az apa – olvasópróbáit is megkezdték.

„A színház az a hely, ahol minden másképp történik.” – kezdte meg Rudolf Péter igazgató az ülést Várkonyi Zoltán 1972-es évadnyitó beszédét idézve. Ez a mondat most különösen igaz a teátrum életére, hiszen a tervezetthez képest két hét csúszással, szeptember 5-én tudják csak megkezdeni az évadot A padlás és A dzsungel könyve című előadásokkal. Az évadnyitó társulati ülést és az olvasópróbákat szigorú biztonsági protokoll mellett tartották, mindenki számára kötelező volt a maszk viselése, a hatósági karanténban lévő művészek pedig online követhették végig az eseményt otthonaikból. (Ők szeptember 3-tól kapcsolódhatnak be személyesen újra a munkába.)

A teátrum igazgatója kiemelte, hogy a Vígszínház életében a legfontosabb hívószavak a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, a rend, a folyamatos és nyílt kommunikáció lesznek, célja pedig egy olyan társulat építése lesz, melynek a színház összes munkatársa a része. A 2020/21-es évadban Brasch Bence, Méhes László, Seress Zoltán és Telekes Péter szerződött a színházhoz, illetve a korábban gyakorlatukat itt töltő végzős hallgatók, Antóci Dorottya, Dinó Benjamin, Ertl Zsombor, Márkus Luca, Reider Péter és Rudolf Szonja is csatlakoztak a társulathoz. Csőre Gábor, Ember Márk, Orosz Ákos és Vecsei H. Miklós vendégművészként dolgoznak tovább a színházban.

A Vígszínház természetesen a járványügyi szabályokat figyelembe véve szervezi előadásait, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a munkatársak és a nézők egészségét megóvják, és hogy a színház továbbra is az önfeledt szórakozás helyszíne legyen. Ennek érdekében a teátrumban kötelezővé tették a nézők számára is a maszk viselését.

A jubileumi évad első bemutatója, Az öreg hölgy látogatása október 16-án lesz, Rudolf Péter rendezésében, a főszerepekben Hegyi Barbarával és Hegedűs D. Gézával. A Pesti Színház idei első premierjét Az apát, melyet Valló Péter rendez, pedig október 17-én tartják Kern András és Bach Kata főszereplésében.

Rudolf Péter igazgató a Vígszínház társulati ülésén (Fotó: Dömölky Dániel)

Kiemelt kép: Wunderlich József és Bach Kata a Vígszínház társulati ülésén (Fotó: Dömölky Dániel)