Április 19-én a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café megtartotta új előadása, Az elnök szabadsága olvasópróbáját. Az angol drámaíró, Penny Gold darabja 1991. augusztus 18-ával, a Mihail Gorbacsov elleni puccskísérlettel indul. A bemutatott eseményeket Raisza Gorbacsova naplója ihlette, és kiderül, milyen személyes dráma és politikai thriller zajlott a színfalak mögött.

A berlini fal már nem áll. Gorbacsov befejezte beszédének megírását, két nap múlva kell majd elmondania, hogy a tagköztársaságok ugyan laza szövetségben maradnak, de maguk választhatnak saját vezetőt. Békésnek tűnik a helyzet, nyugodtnak a tenger. Ám a KGB fegyveresei körbeveszik a házat, Gorbacsovot és családját lényegében házi őrizetbe helyezik, hermetikusan elszigetelik őket, semmiről sem tudnak, a moszkvai rendkívüli állapotról sem. Gorbacsovot lemondásra szólítják fel, közben kifelé azt terjesztik, az egészségügyi állapota miatt nem tudja ellátni a feladatát. A puccskísérlet első napja, 1991. augusztus 18-a, történelmi nappá vált – egy óriásrendszer bukásának előestéjévé.

Sztarenki Pál rendezésében Mihail Gorbacsov szerepét Schneider Zoltán fogja játszani, valamint a színpadon láthatjuk még Söptei Andreát, Sztarenki Pált, Erdélyi Timeát és Ágoston Pétert is.

Kiemelt kép: Az elnök szabadsága olvasópróbája (Fotó: Kallus György)