A héten megkezdődtek a Rózsavölgyi Szalon 11. évada első bemutatójának, az Apróbetűs szerelemnek a próbái. Stephen Enersen darabja először lesz látható Magyarországon, az előadást Ujj Mészáros Károly rendezi. 

A történet főhőse egy középkorú férfi, akinek kapcsolatai megfeneklenek. Nem magában keresi a hibát, sőt, egyáltalán nem is keresi. Lemond arról, hogy családja legyen. De a mindenbe beleavatkozó nővére miatt mégiscsak köt egy fogadást, hogy egy családi vacsorára az „igazival” érkezik. Felbérel egy színésznövendéklányt a szerep eljátszására. Aki leginkább a pénz és az improvizációs játék miatt megy bele a feladatba. 

Az előadást Ujj Mészáros Károly rendezi, akinek a tavalyi Gyerekek után ez lesz a második munkája a Rózsavölgyi Szalonban. “Jók benne a riposztok, a párbeszédek, tele van vicces beszólásokkal. Vitathatatlanul szórakoztató. És nyilván mélyebb rétegei is vannak. Egy középkorú, magányos férfi felbérel egy színinövendéket, hogy játssza el a fizetett szeretőjét egy családi vacsorán. Fogadásból. És más okból is. Az elvált férfi, akinek már felnőtt gyerekei vannak, komoly kapcsolati problémákkal küzd. Azzal, hogy ő maga, a személyisége, a lelkisége soha nem fontos a kapcsolataiban, azt érzi, mellékfigurának tekintik a nők, nem őrá kíváncsiak, hanem az egzisztenciájára. Pedig ő szeretne kiteljesedni egy kapcsolatban… És persze szívmelengető véget fog érni a történet. Nagyon jó színészek játszanak az előadásban. Vártam már a velük való munkát. Petrik Andi lesz a színinövendék, neki talán a legnehezebb: eljátszani valakit, aki még egy plusz szerepet játszik a színpadon” – árulta el gondolatait Stephen Enersen művéről és az előtte álló munkáról a rendező. 

Pillanatkép az Apróbetűs szerelem olvasópróbájáról (Fotó: Kallus György)

A szövegkönyvet Baráthy György fordította, az előadásban Schmied Zoltán, Györgyi Anna, Kovács Máté mellett (akiket a Rózsavölgyi Szalon közönsége már jól ismer) Petrik Andrea lép színpadra, aki hosszú évek után – kettős „kismamaszünet” után – először lesz látható új produkcióban. “Engem pont az ragadott meg a darabban, hogy egyetlen játékon belül ezernyi játék van. Teljesen színészközpontú, amit nagyon szeretek” – árulta el a színésznő. Az pedig, hogy milyen is az az apróbetűs szerelem, az október 8-i bemutatón kiderül. 

Kiemelt kép: Pillanatkép az Apróbetűs szerelem olvasópróbájáról (Fotó: Kallus György)