A héten kezdetét vette az Örkény Színház legújabb bemutatójának, a Zűrzavar 2045-nek a próbafolyamata. Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája alapján Bánki Gergely, Gábor Sára és Polgár Csaba írt színdarabot a társulat számára, amelynek január 13-án tartották az olvasópróbáját.

2045-ben az Újorosz Birodalomban dúl az ellenállás. Elégedetlen emberek tízezrei fognak össze, hogy véget vessenek a féldiktatórikus, elnyomó vezetésnek. Vágyaik sokfélék, szövetségük ingatag, de indulatuk közös, ezért ijesztő. Egyetlen kormányzóság akad csak, ahol rend van és nyugalom, egy félreeső kis tartomány: Vengrija, azaz Magyarország. Kormányzója egy asszony, aki minden erejével igyekszik elhitetni a moszkvai vezetéssel, hogy Vengrija-tartományban is dúl az ellenállás, tehát Moszkva küldjön neki még pénzt, pénzt és még több pénzt. Nagy igyekezetében észre sem veszi, hogy a káosz már tényleg ott kopogtat az ajtaján… Káosz, zűrzavar, vagy ahogy az oroszok mondják ezt a furcsa magyar szót: zsűrzsavjar.

Polgár Csaba a Zűrzavar 2045 olvasópróbáján (fotó: Horváth Judit)

A társulat tagjai közül Kerekes Évával, Znamenák Istvánnal, Jéger Zsomborral, Takács Nóra Diával, Zsigmond Emőkével, Máthé Zsolttal, Csákányi Eszterrel, Nagy Zsolttal, Kókai Tündével, Novkov Mátéval, Bíró Krisztával, Pogány Judittal és Ficza Istvánnal találkozhatnak majd a nézők, vendégművészként pedig Bánki Gergelynek, Békés Italának, Lukáts Andornak és Terhes Sándornak tapsolhatunk majd. A március 21-én bemutatásra kerülő darabot Polgár Csaba rendezi.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Zűrzavar 2045 olvasópróbájáról (fotó: Horváth Judit)