A napokban tartották meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház következő bemutatójának, a Szentivánéji álomnak az olvasópróbáját, Shakespeare klasszikusát Szőcs Artur állítja színpadra. A premierre várhatóan február 13-án kerül sor.

Szentivánéji álom Shakespeare legnépszerűbb vígjátéka, egyben a legtalányosabb is: tükröt tart álmainknak, rögeszméinknek, önzésünknek és félelmeinknek, egyszerre csúfolja ki és ünnepli az egyik legemberibb érzést, a szerelmet. De tükröt tart magának a színháznak is, annak álom és valóság, játék és realitás között egyensúlyozó, tünékeny létezésének. Athén fejedelme feleségül akarja venni a legyőzött amazonkirálynőt – a tündérkirály viszont folyamatos háborúságban áll feleségével, a tündérkirálynővel – viszályukat a természet, a felborult világrend is megszenvedi. Két fiatal pár a szerelmet, az áhított igazit keresi, aki furcsa módon egyszerre akár több arcot is viselhet. Hermia és Lysander szeretik egymást, de Hermia apja Demetriushoz akarja adni a lányt, aki korábban Helénának udvarolt, és akibe Heléna most is halálosan szerelmes… Van továbbá hat derék athéni kézműves, akik a fejedelmi esküvőn épp egy szerelmi tragédiát készülnek előadni; és van egy furcsa manó-kobold, a tündérkirály szolgája, aki folyton összezavarja a dolgokat. Egy csodás véletlen folytán mindezen emberek és mágikus lények éjjel a városon kívül találják magukat, az emberi szabályoktól távol eső, érzékeket és ösztönöket felszabadító erdőben, ahol bármi megtörténhet; minden és mindenki elvarázsolódik, elvész, hogy azután mégis magára találjon, s a reggel tiszta fényénél ráismerjen, kicsoda és hová tartozik. Legalábbis egy időre…

Pillanatkép a Szentivánéji álom olvasópróbájáról (fotó: Móricz Zsigmond Színház)

A színház társulatához vendégként Géczi Zoltán (Theseus/Oberon), Martinkovics Máté (Lysander) és Jenővári Miklós (Demetrius) csatlakozik, a további szerepekben Széles Zita (Hippolyta/Titania), Staub Viktória (Hermia), Fridrik Noémi (Heléna), Gulácsi Tamás (Puck), Horváth László Attila (Vackor), Nagyidai Gergő (Zuboly), és Gulyás Attila (Gyalu) lesz látható. A díszletet Slárku Anett, a jelmezeket Zubor Kata tervezi.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Szentivánéji álom olvasópróbájáról (fotó: Móricz Zsigmond Színház)