A színházak életében a tavasz végi, nyár eleji időszak egyszerre szól az aktuális évad elbúcsúztatásáról és az új szezon köszöntéséről. Ilyenkor állítják színpadra az utolsó bemutatókat, és ezzel egy időben meghirdetik az új évadot, és megkezdik a felkészülést az első őszi, nagyszabású produkcióira. Így tesz a Nemzeti Színház is, ahol a héten megtartották a Rocco és fivérei olvasópróbáját.

Vidnyánszky Attila a Rocco és fivérei olvasópróbáján (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Az Alain Delon főszereplésével 1960-ban bemutatott nagy hatású, francia-olasz filmklasszikusból rendez előadást a teátrum igazgatója, Vidnyánszky Attila. A történet egy egyszerű mese öt fiatalemberről, akik bíznak abban, hogy boldogok lehetnek az életben. A Parondi-fivérek úgy határoznak, hogy apjuk halála után édesanyjukkal a dél-olasz falujukból a dinamikusan fejlődő Milánóba költöznek. Vincenzo, a legidősebb fiú már eljegyzett egy jómódú leányt a városban. Simone az ökölvívásban találja meg a megélhetését, de hamar lejtőre kerül. Rocco, a középső fiú tartja össze a családot, és próbálja Simonét megvédeni az „édes élet” csapdáitól, és végül belőle lesz bajnok. A két fiatalabb fivér közül Ciro egy autógyárban helyezkedik el, Luca pedig még kisfiúként figyeli a nagyobbak küzdelmeit, hogy végül ő mondja ki azokat a kulcsszavakat, amelyek felcsillantják egy élhetőbb jövő lehetőségét.

Mészáros Martin a Rocco és fivérei olvasópróbáján (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Habár az olvasópróbára csak most került sor, az előadásra a színészek már januárban megkezdték a felkészülést, Bedák Pál világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes sportoló segít nekik abban, hogy a történetben hangsúlyos szerepet játszó boxjelenetek hitelesek legyenek. A Rocco és fivérei várható bemutató 2019 őszén lesz a Nemzeti Színházban, a főbb szerepekben Berettyán Nándort, Bordás Rolandot, Mészáros Martint, Berettyán Sándort, Bánsági Ildikót, Tóth Augusztát és Barta Ágnest láthatjuk.

Kiemelt kép: Pillanat a Rocco és fivérei olvasópróbájáról (fotó: Eöri Szabó Zsolt)