Január 11-én megtartották A rendes lányok csendben sírnak című regény színpadi adaptációjának olvasópróbáját a Vígszínházban, a mű most először lesz látható színpadon Paczolay Béla rendezésében.

Az előadás alapjául Durica Katarina, pozsonyi születésű újságíró regénye szolgál, ami 2018-ban jelent meg, és Dunaszerdahely pokoli eseményeit meséli el azoknak a nőknek a vallomásai alapján, akik majdnem két évtizeden keresztül hallgattak mindarról, amit át kellett élniük a csallóközi kisvárosban. „Jobb hallgatni, félrenézni, továbbmenni… És csak csendben sírni. Főleg, ha nő vagy.” – ezt a túlélési stratégiát követték a kilencvenes évek felvidéki magyar maffiájának áldozatai. Durica Katarina húsz évnyi félelem után törte meg a csendet, és vett rá nőket és asszonyokat arra, hogy beszéljenek mindarról, amit láttak és tapasztaltak. Az interjúk és beszámolók alapján készült regény három nő sorsán keresztül mutatja be Európa egyik legsötétebb maffiatörténetét. „A rendes lányok csendben sírnak nemcsak felkavaró, hanem felszabadító és felemelő is. Erőt és bátorságot ad azoknak a nőknek, akik némán tűrték az erőszakot, akik nem merték felemelni a hangjukat, akik eddig szégyenbe burkolózva éltek.” – írja az előadás színlapja.

A rendes lányok csendben sírnak megrázó története most először lesz látható színpadon a Vígszínház kiváló művészeinek – Kútvölgyi Erzsébet, Balázsovits Edit és Márkus Luca – előadásában a teátrum Házi Színpadán.

Kiemelt kép: Kútvölgyi Erzsébet, Balázsovits Edit és Márkus Luca A rendes lányok csendben sírnak olvasópróbáján (Fotó: Dömölky Dániel)