Kedden megtartották a Pogánytánc című előadás olvasópróbáját a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

A márciusban kihirdetett járványügyi helyzet óta a színházak sajnos még nem nyithattak ki, a karantén feloldása azonban oldódást hozott a színházi életbe is. Több színházban, többek között a szombathelyi Weöres Sándor Színházban is már megkezdődhettek az olvasópróbák, és a jegyiroda is megnyithatott. A héten a márciusban félbeszakadt Ádám almái című, Czukor Balázs rendezésében készülő előadás, illetve a Valló Péter által rendezésre kerülő Pogánytánc próbái indultak el.

Valló Péter, aki minden évben visszatérő rendezője a színháznak, elmondta, hogy a Pogánytáncot a 20. század egyik legjelentősebb drámai teljesítményének tartja. Az ír származású Brian Friel „különös önéletrajzi történetében” a narrátor, Michael arra az 1936-os augusztusra emlékszik vissza, amikor apja 25 év után visszatér Afrikából az isten háta mögötti kisfaluba, ahol az anyja él négy lánytestvérével. Mindenki az aratási bálra készül, a készülődés közben pedig a katolikus hit mögül előtűnnek a pogány rítusok árnyai. Az öt Mundy lány története végső soron a helytállás derűjéről, a kitartásról, a ragaszkodásról és a szeretetről beszél.

Az olvasópróbán a darab aktualitásáról is szó esett, miszerint „az emberek most be vannak zárva valami végzetesbe”. Valamint a rendező kiemelte, hogy általában minden színdarabot, amelyben nők vannak összezárva, a Három nővérhez hasonlítanak, és ezt a párhuzamot ő sem fogja elvetni az előadás készítésének folyamata során.

Az öt lányt Nagy Cili, Alberti Zsófi, Dunai Júlia, Nagy-Bakonyi Boglárka, Herman Flóra, Michaelt pedig Kálmánchelyi Zoltán játssza majd. Michael apjának szerepében Lábodi Ádámot (aki friss társulati tagként debütál ebben az előadásban), Jack bácsi szerepében pedig Szerémi Zoltánt láthatja majd a szombathelyi közönség. Az előadás bemutatója szeptemberben várható.

Kiemelt kép: Pogánytánc olvasópróba a Weöres Sándor Színházban (Fotó: Unger Tamás)