Perelj, Uram! a magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakában játszódik, ebből a korszakból elevenít fel egy valós esetet, egy „ős-koncepciós” pert. A Fejér megyei Csákberény maroknyi lakója elsőként szembesül a forradalom leverése után a rebellisek megbüntetésére érkező „véreskezű hóhér”, Haynau, valamint emberei lelki és fizikai terrorjával. A falusiak megfélemlítésének érdekében, és azért, hogy példát statuáljanak, perbe fogják a két berényi egyházi személyt, a református lelkészt és a katolikus plébánost.

A Sobor Antal regényén alapuló történelmi dráma nagy sikerrel futott a Vörösmarty Színházban, a darab rendezője és a teátrum igazgatója, Szikora János vezetésével pedig Ítélet és kegyelem címmel film is készült belőle. A társulat színészei és a Szabad Színház művészei mellett az Alba Regia Táncegyüttes, valamint a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai, továbbá a csákberényiek is szerepet vállaltak az alkotásban, melynek díszbemutatóját július 12-én tartották a forgatás helyszínén, Csákberényben. Az időzítés nem véletlen, hiszen a helyiek minden évben ekkor emlékeznek meg Manszbarth Antal római katolikus plébánosról és Szikszai János református lelkészről, akiket 1849-ben ezen a napon végeztek ki.

A díszbemutató előtt a Művelődési Házban köszöntötték a film készítőit, majd Vécsei László polgármester posztumusz Csákberény Díszpolgára címet adományozott Sobor Antalnak, amit az özvegyének adtak át. A filmet rendező Szikora János köszönetet mondott a résztvevőknek, majd fejet hajtottak a mártírok emlékműve előtt. Az esemény zárásaként került sor az Ítélet és kegyelem film levetítésére egy kertmozi keretében, amit hamarosan az MTVA is műsorra tűz majd.

Kiemelt kép: Gáspár Sándor a film egyik jelenetében a csákberényi kertmozi kivetítőjén (Fotó: Simon Erika)