Megtartották A kripli című McDonagh-dráma olvasópróbáját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, amely a 2020/21-es évad első kamaraszínpadi bemutatója lesz.

Martin McDonagh (Vaknyugat, Párnaember, Leenane szépe, Alhangya) ismét egy írországi, falusi környezetbe kalauzolja el a nézőket, ahol az egymásra utaltság, a monotonitás és a kilátástalanság mételyezi a mindennapokat. Ebben a kis közösségben él egy testileg hátrányos helyzetű, árva kamasz fiú, akin mindenki csak élcelődik, hiszen addig sem a saját elfuserált életükön kell gondolkodniuk, amíg rajta köszörülik a nyelvüket. Mindenki ezt az érzelmek eltakarására alkalmas védőmechanizmust működteti, nehogy sebezhetőnek tűnjön ebben a zord világban. Minden szereplő groteszk, olykor brutális módon fejezi ki magát, mégis valahol a mélyben ott húzódik a valódi szeretet. Az 1930-as években játszódó történet idején a szigeten épp egy ál-dokumentumfilmet forgatnak. Ez a forgatás reményt ébreszt Csámpás Billyben, hogy van kiút a monoton és megaláztatásokkal teli életből. A világ kitágul ugyan számára, de ez a tapasztalat ráébreszti, hogy „sanyargatói” valójában az igazi és szerető családja; az élhetetlen sziget pedig minden nehézségével együtt az igazi otthona.

Az előadást Halasi Dániel rendezi, a főbb szerepekben Szabó Márta, Széles Zita, Tóth Károly, Gulácsi Tamás és Zakariás Máté lesz látható. A Krúdy Kamarában tartott bemutató várható időpontja 2020. szeptember 11.

Kiemelt kép: Pillanatkép A kripli olvasópróbájáról (fotó: Móricz Zsigmond Színház)