Október 29-én újabb bemutatóra készül a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház a Krúdy Kamaraszínpadán. Tasnádi István Közellenség című darabját Horváth Illés álmodja színre.

A Közellenség című zenés előadás egy olyan tragikus hős történetét dolgozza fel, akiről azóta egy pszichiátriai tünetegyüttest is elneveztek már, az úgynevezett Kolhaas-szindrómát.  A kórosnak ítélt viselkedés sajátosságai közé tartozik a kitaszítottság élmény és a bosszúvágy, valamint hogy az egyén megszállottan ragaszkodik saját igazához és képes bármit elkövetni, hogy annak érvényt szerezzen. A történet a tizenhatodik századi Brandenburgban játszódik, főszereplőnk Kolhaas Mihály, akit miután súlyos sérelem él, kénytelen a saját törvényei szerint igazságot teremteni. Az előadás örökérvényű problémakört feszeget: Mikor hatalmasodik el rajtunk úgy a bosszúszomj és igazságérzet, hogy önmagunkat tesszük tönkre vele? Mi vész el a küzdelemben, és vajon megéri-e?

Kolhaas Mihályt vendégművészként Géczi Zoltán játssza majd, de a nyíregyházi szereposztást többek között Illyés Ákos, Kovács Vecei Fanni, Munkácsi Anita, István István, Jenővári Miklós és Gulácsi Tamás alkotják majd Horváth Illés rendezésében. A díszletet Vereckei Rita, a jelmezeket Gálvölgyi Anett és Miovác Márton tervezte, a koreográfiák Blaskó Borbála munkáját dicsérik majd. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Közellenség olvasópróbájáról (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)