Két hete kezdődtek meg Marius von Mayenburg A kő című darabjának olvasópróbái a Pesti Színházban, melyet a prágai Nemzeti Színház igazgatója és rendezője, Michal Dočekal állít színpadra.

Marius von Mayenburg német származású drámaíró. Szakmáját a berlini Művészeti Akadémián tanulta ki, olyan neves művészektől, mint Yaak Karsunke vagy Tankred Dorst. Egyik leghíresebb műve a Lángarc, melyért elnyerte a Kleist-Foerderpreis és a Frankfurter Autorenstiftung díjakat, és amit több európai országban is színpadra állítottak már, köztük Magyarországon is a Radnóti Miklós Színházban. 1999 óta a Schaubühne am Lehniner Platz dramaturgjaként és házi szerzőjeként dolgozik, művei pedig hatalmas közönségsikerek.

A kő című drámájának központjában egy drezdai ház áll, amely „talán az egész 20. század történelmét is elmesélhetné.” 1993-at írunk, amikor Heidrun Heising végre hazatérhet drezdai szülőházába édesanyjával, Withával és lányával, Hannával. Abban reménykedik, hogy újra tudják kezdeni életüket, a ház azonban sok emléket felszínre hoz. „Nehéz titkokat rejthet egy ház, amely az évtizedek alatt többször is gazdát cserélt, és így családról családra, generációról generációra hagyományozódtak a kertben és a falakban eltemetett történetek.”  – írja az előadás színlapja. A darab epizódokra van felbontva, amelyek időugrásokkal követik az emlékezők párbeszédét, ezzel egy rendkívül különleges és megható atmoszférát teremtve.

Az előadás november 28-án este 19 órakor kerül bemutatásra a Pesti Színházban Nagy-Kálózy Eszter, Telekes Péter, Szilágyi Csenge, Antóci Dorottya, Hegyi Barbara és Majsai-Nyilas Tünde főszereplésével.

Kiemelt kép: A kő című előadás olvasópróbája (Fotó: Dömölky Dániel)