Elkezdődtek a Tél, a Zseni és a Hedda Gabler próbái a budapesti Katona József Színházban. Az előadásokat október 12. és 14. között láthatja először a nagyközönség.

Az első bemutató október 12-én a Sufniban a Tompa Andrea fordítása alapján készül Tél című produkció lesz, melyet Dankó István rendez. A darab a halál és az a jelenünk témáját állítja szembe egymással. Az ember egyedül hal meg, csak az a kérdés, hogy milyen érzésekkel és gondolatokkal. A jelenünk pedig nem szól másról, mint hogy a fejünk felett nagyhatalmú emberek döntenek arról, hogy háborúzzunk, a kiadásainkat csökkentsünk vagy növeljünk, szeressünk, öljünk, haljunk, gondoljunk, adózzunk. Az előadásban három nagyszerű színművészt, Tóth Zsófiát, Béres Bencét és Lengyel Benjamint láthatják a nézők. A látványért Kálmán Eszter és a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező hallgatói (Tóth-Király Betti, Jákóhalmi Zsófi és Kovács Alíz) felelnek.

Pillanatkép a Zseni, avagy a színészmesterség módszerei kilenc képben című darab olvasópróbájáról (Fotó: Horváth Máté)

Másnap a Kamrában a Zseni, avagy a színészmesterség módszerei kilenc képben című előadás debütál. A szórakoztató és fanyar humorú előadás fókuszában egyetlen helyzet, Sztálin és Sztanyiszlavszkij képzelt beszélgetése áll: az idős mester helyzetgyakorlatok sorával oktatja a diktátort, hogyan tűnjön még hatékonyabb önkényúrnak, hogyan keltsen még nagyobb rettegést – és mindezért cserébe néhány művész számára kér kegyelmet, elsősorban Mejerhold számára. A darab tulajdonképpen az óvatos és ravasz színházi vénember, meg a paranoiáját jól leplező, még ravaszabb önkényúr párviadala. A néző pedig megpróbálhat eligazodni: valóban ennyire ismeri a diktátor a kor színházi-irodalmi beltenyészetét, esztétikai és pozícióharcait? Mi mozgatja döntéseit a kultúrharcban, személyi politikáját? Az előadás főszerepét Fekete Ernő játssza, mellette Máté Gábor, Kocsis Gergely és Elek Ferenc lépnek színre Ascher Tamás rendezésében.

Pillanatkép a Hedda Gabler című darab olvasópróbájáról (Fotó: Horváth Máté)

Végezetül: október 14-én Hedda Gabler történetét mutatják be Kúnos László fordítása alapján. Székely Krisztina az előadás rendezője elmondta, hogy már pályája elején tudta, hogy Ibsen két főhősnőjével, Nórával és Heddával is szeretne rendezői értelemben találkozni. Nóra a megállíthatatlan erő, Hedda a megmozdíthatatlan tárgy. Egymás tökéletes ellentétei, csak a világ azonos körülöttük. Nóra a világirodalom egyik legismertebb, legkedveltebb női alakja. Öntudatára ébredése és forradalmi útja, ami társadalmi tabukon gázol át, reménykeltő és generációk óta példaértékű sok fiatal nő számára. Hedda már kevésbé népszerű, mert alakja megrázóbb képet fest rólunk, kegyetlenebb történetet mesél. Nem nyújt reményt, nem vigasztal. Hedda Gabler azt gondolja, azt tanulta, hogy ha kifelé minden rendben van, akkor valójában minden rendben is van. A híresen gyönyörű és élesen okos, már-már tökéletes nő belső lénye tele van titkokkal, repedésekkel, sötét tónusokkal és elfojtásokkal. Amikor egy volt szerelem váratlanul betoppan az életébe, a kitalált maximalizmus sebezhető felszínén repedezni kezd a jég. A darab főszerepét Jordán Adél játssza, mellette Bányai Kelemen Barnát, Mészáros Bélát, Mentes Júliát, Takátsy Pétert és Kiss Esztert láthatják a nézők. A színdarab a Katona nagyszínpadán kerül bemutatásra.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Tél című darab olvasópróbájáról (Fotó: Horváth Máté)