A múlt héten kezdetét vette a Budapest Bábszínház legújabb előadásának a próbafolyamata: a Frankenstein című előadást Keresztes Tamás rendezi, a premiert február 25-én tartják.

Victor Frankenstein, a zseniális, becsvágyó ifjú tudós halott testekből élő testet, lélegző, érző, gondolkodó lényt alkot, de megretten saját művétől és eltaszítja magától. A Kreatúra egy gyermek ártatlan kíváncsiságával vág neki a világ felfedezésének, ám útja során csak rettegéssel, elutasítással, gyűlölettel találkozik. Ereje hatalmas, dühe kozmikus, magánya az elképzelhető legszörnyűbb magány, hisz senki nincs a világon, aki hozzá hasonlítana. Felkeresi hát teremtőjét, hogy alkosson neki társat. Mary Shelley, korának kiemelkedő tehetsége alig tizenhét évesen, 1818-ban írta meg minden idők legeredetibb rémtörténetét. A regény a teremtés csodájának és felelősségének története, a teremtő és a teremtett lény örök egymásra utaltságának shakespeare-i mélységű tragédiája. A mű alapján Nick Dear készített színpadi adaptációt, melynek ősbemutatójára 2011. február 5-én került sor a londoni Nemzeti Színházban.

A Budapest Bábszínházban a történetet Keresztes Tamás, a Katona József Színház színművésze álmodja színre, aki először dolgozik a társulattal. „A Kreatúra egy három ember által létrehozott teremtmény lesz: a fej egy vállizom-köteg, de alatta van egy arc, amit szeretnék úgy használni, mint egy identitást. Azt gondolom, hogy a Kreatúra mozgatói bizonyos esetben három különböző identitássá is széthullhatnak olykor”– mondta el Keresztes az olvasópróbán, aki nem csak rendezője, hanem díszlettervezője is lesz a produkciónak. Ennek megfelelően a Kreatúrát hárman (Teszárek Csaba, Bartha Bendegúz, L. Nagy Attila) alakítják, teremtőjét, Victor Frankensteint Márkus Sándor kelti életre.

Bartha Bendegúz a Kreatúra kezével a Frankenstein olvasópróbáján (Fotó: Éltető Anna)

A további szerepekben Podlovics Laura (Elizabeth, Victor menyasszonya, a Nőstény Kreatúra), Tatai Zsolt (Klaus, koldus, Ewan, földműves), Szolár Tibor (Gustav, koldus, Rab, földműves), Blasek Gyöngyi (De Lacey, vak öregember), Pethő Gergő (Felix, a fia), Csarkó Bettina (Agatha, a menye, Gretel, prostituált, Clarice, a Frankenstein család cselédje), Beratin Gábor (Monsieur Frankenstein, Victor apja) és Engárd Emil (William Frankenstein, Victor öccse) lesz látható. A szövegkönyvet Koltai M. Gábor ültette át magyarra, a dramaturg Gimesi Dóra, az előadás zenéjét Kézdy Luca szerezte. A bábokat és a jelmezeket Hoffer Károly, a mozgást Vati Tamás, a mozgóképet Varga Vince tervezte. A Frankenstein premierjére február 25-én kerül sor az Ország Lili Stúdióban.

Kiemelt kép: Hoffer Károly báb- és jelmeztervező a Frankenstein olvasópróbáján (Fotó: Éltető Anna)