Szeptember 19-én tartották a Déryné ifjasszony című tévéjáték budapesti díszbemutatóját, amelyen az is kiderült, hogy a Déryné Program további alprogramokkal bővül.

A Déryné Program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat 2020 szeptemberében mutatta be Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című drámáját, amely a vándorszínészet hőskorát, a magyar nyelvű színjátszás születésének világát mutatja be. A darabból készült tévéjátékot tavaly áprilisban kezdték el forgatni a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán és a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, a Déryné Társulat színészeivel. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, egyben az előadás és a film rendezője felidézte, a koronavírus-járvány okozta kényszerű leállást arra használták ki, hogy megfilmesítésre is alkalmas munkákat kerestek, így esett a választás a Déryné ifjasszonyra. A filmmel Déryné és a magyar nyelvű színjátszás kezdeteinek nagy alakjai előtt kívántak tisztelegni, hiszen ezeknek a „csodaemberkéknek” köszönhetők a mai kőszínházak is.

A film forgatására 73 millió forint és 8 nap állt rendelkezésre, ez rövid idő pedig rendkívül precíz munkát kívánt meg a stáb minden tagjától. Az elkészült alkotást havonta legalább két alkalommal vetítik majd vidéki helyszíneken, közönségtalálkozókkal egybekötve. A tévéjátékban a színpadi adaptációhoz hasonlóan a főszerepet Tarpai Viktória alakítja, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella. A színházi előadás és a tévéjáték díszleteit Csiki Csaba tervezte, a jelmezeket pedig Kiss Zsuzsanna készítette.

Jelenetkép a Déryné ifjasszony című előadásból (Fotó: Juhász Éva)

Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a film vetítése előtt bejelentette, hogy a jövő évtől a Déryné Program kárpát-medencei hatókörűvé válik. A Déryné Program új, Ferenczy Istvánról elnevezett alprogramja Erdélyt és Kárpátalját célozza meg, a Kaszás Attila-alprogram a Felvidék és Ausztria településeit fedi le, míg a Soltis Lajos-alprogram a Délvidék, Horvátország és a Muraköz régióiba juttatja el a színházi élményeket.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Déryné ifjasszony című előadásból (Fotó: Juhász Éva)