Hétfőn tartották a Radnóti Színház legújabb, egyben az idei évadban az utolsó bemutatójának, a Csapodár madárkának olvasópróbáját.

Ruzante (Angelo Beolco) meglehetősen pajzán komédiája egy forró mediterrán városkába röpít minket. A mesében forró szívek harcolnak egymással önző, számító hévvel, bravúros ügyességgel, szinte már lelketlenül. Ruzante gazda és Betia asszony, meg földijük, Menato koma sokszor visszasírja elhagyott gazdaságát, odahagyott életét. De a szerelem, a bolond vágy nagyúr! A koma Betia után megy Padovába, ott szeretné folytatni komaasszonyával a szerelmi viszonyt. Betia időközben azonban kitanult városi menyecske lett. Komáját szemforgató érvekkel utasítja vissza, míg Tonio szomszéd, a délceg bergamói katona széptevését szívesen fogadja. A koma ravasz tervet eszel ki Betia visszaszerzésére.

A Radnóti Színház ritkán tűz műrorra igazi vígjátékot, ezt az űrt szeretnék most betölteni Ruzante reneszánsz komédiájával. Bár a Csapodár madárka  keletkezése óta csaknem ötszáz év telt el, a mai napig a színpadok kedvelt darabja. A maga korában nem egyszer illetlennek bélyegzett mű korának jellegzetes paraszti és városi figuráit ábrázolja vaskos realizmussal, mégis olyan képet fest az emberi esendőségről, mely minden kor számára ismerőssé teszi. A társulat számára a friss Baumgarten-díjas Peer Krisztián, a kortárs magyar költészet különleges hangú alkotója készített a darabból új átiratot. Peer könnyed szemtelenséggel reflektál a darab keletkezésének korára és az azóta eltelt időre: olvasatában a korabeli figurák, ügyeskedéseik és viszonyaik kortárs, divatos életfilozófiákat jelenítik meg. A Radnótiban először rendező Szőcs Artur ebből az újragondolt, az embert gyarlóságában is szeretetteli humorral megmutató, szerkesztésében ízig-vérig ruzantei darabból készít magunkkal játékos szembenézésre késztető előadást. A május 3-án bemutatásra kerülő darab szereplőit Rusznák András, Bálint András, Martinovics Dorina, Pál András és Baki Dániel kelti életre.

Pál András a Csapodár madárka olvasópróbáján (fotó: Éder Vera / Radnóti Színház)

Kiemelt kép: Szőcs Artur a Csapodár madárka olvasópróbáján (fotó: Éder Vera / Radnóti Színház)