Október 26-án, két nappal Kálmán Imre születésnapját követően tartották meg a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban a zeneszerző A cirkuszhercegnő című operettjének olvasópróbáját, amelyen néhány szerencsés néző is részt vehetett.

Az érdeklődők először a teátrum 125. születésnapja alkalmából nyílt kamarakiállítást tekinthették meg, ezt követte a december 31-én debütáló előadás nyilvános olvasópróbája. A művészeket, alkotókat és a nézőket Szente Vajk, a színház főrendezője köszöntötte, majd a darab rendezője, a Kálmán Imréhez sok szállal kötődő Eszenyi Enikő számos érdekességet mesélt a zeneszerző életútjáról, hogy jobban érthetővé váljon, milyen mély lelki motivációk öltöttek testet A cirkuszhercegnő dallamaiban.  Kálmán Imre egyik leghíresebb és legtöbbet játszott operettje rengeteg humor forrása, illetve egy érzelemgazdag szerelmi történet, amelynek helyszíne a szentpétervári nagycirkusz. A Kecskeméten először dolgozó Eszenyi azt is elárulta: évente egy előadást szeret rendezni, idén pedig ez lesz számára az a bizonyos produkció, amelyre összes kreatív energiáját koncentrálja.

A rendkívül látványos jelmezek Szűcs Edit, a grandiózus díszlet pedig Antal Csaba tervei alapján készülnek. A valódi cirkuszt megidéző koreográfiákért Barta Dóra, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője felel majd. A zenei anyagot Mester Dávid zenei vezető, míg a szövegkönyvet Galambos Attila irodalmi vezető gondozta. Fedorát, a megözvegyült hercegnőt Bori Réka és Vörös Edit kelti életre, Mister X-et Koltai-Nagy Balázs alakítja. Vlagyimir nagyherceget a Kecskeméti Nemzeti Színházban először színpadra lépő Nagy Sándor és Aradi Imre formálja meg. A további főbb szerepekben Hajdú Melindát, Járai Mátét és Pál Attilát láthatják majd a nézők. A produkció szerves résztvevői a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház teljes ének- és zenekara, valamint balett-tagozata.

Kiemelt kép: Pillanatkép A cirkuszhercegnő olvasópróbájáról (Fotó: ifj. Háry Péter)