Szeptember elején megtartották a Budapest Bábszínház soron következő bemutatójának, a Babarókának az olvasópróbáját. Az elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló előadást Ellinger Edina rendezi, a premiert szeptember 25-én tartják a Nagyszínpadon.

Kiss Judit Ágnes Babaróka-sorozatának első része (Babaróka ajándéka) 2018-ban jelent meg, a mesekönyv és az azóta megjelent további négy kötet (Babaróka kertje, Babaróka esti meséi, Babaróka kistestvére, Apróka sír) az utóbbi években hatalmas sikert aratott az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába (vagy ahogy Rókáéknál mondani szokás: kölyökőrzőbe) készül. Milyen lesz egész nap a kölyökőrzőben lenni Mamaróka nélkül? Lesznek Babarókának barátai? Egyáltalán hogyan kell barátkozni? A bájos és humoros történetek mind egy-egy ismerős konfliktus és annak feloldása köré szerveződnek: szorongás az új társaságban, játék a nagyobbakkal, hiszti a boltban, családi súrlódások, költözés, kistestvér születése. A mese komolyan veszi a kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit, miközben megmutatja, ahogy egy kisróka számára lassan kinyílik a világ.

L. Nagy Attila és Podlovics Laura a Babaróka olvasópróbáján (fotó: Éltető Anna)

A szerző, Kiss Judit Ágnes saját maga készítette el a bábszínházi adaptációt Gimesi Dóra dramaturg közreműködésével. Az előadás bábjait Bartal Kiss Rita, a díszletet Virág Vivien tervezte, zenéjét Szászi Petra szerezte. A négy éven felülieknek szóló darabot a színház igazgatója, Ellinger Edina viszi színre Pájer Alma Virág, Pallai Mara, valamint Podlovics Laura és L. Nagy Attila egyetemi hallgatók szereplésével.

Kiemelt kép: Ellinger Edina a Babaróka olvasópróbáján (fotó: Éltető Anna)