Múlt héten megtartották a Pesti Színház következő bemutatójának, Bertold Brecht Baal című darabjának olvasópróbáját. A német drámaíró, a legenda szerint, a színművet 1918-ban mindössze négy nap alatt írta, és egészen a haláláig tökéletesítette, nem kevesebbszer, mint négyszer dolgozta át a szövegét. 1954-ben, amikor utoljára nyúlt művéhez, a következő megjegyzést fűzte hozzá: „Elismerem (és mindenkit figyelmeztetek): a darabból hiányzik a bölcsesség.”

A történet a kicsapongó életet élő, romlott erkölcsű költőről, Baalról szól, aki elutasít mindenféle hagyományt és konvenciót. Lazán összefüggő, epizódszerű jeleneteken keresztül ismerhetjük meg lázadó életét, amely bűnök hosszú során át odáig vezet, hogy végül kivonul a társadalomból, és magányosan az erdőben leli halálát.

Horváth Csaba rendezésében a címszerepet Wunderlich József játssza, Ekhartként Ember Márk lesz majd látható, Bach Kata pedig 2015 után ismét Johanna szerepét ölti magára. További szereplők többek között: Petrik Andrea, Józan László, Szántó Balázs, Majsai-Nyilas Tünde és Waskovics Andrea.

Wunderlich József, Bach Kata és Kopek Janka

kép 2 / 6

Fotó: Szkárossy Zsuzsa