A 39 lépcsőfok főpróbáját zárt ajtók mögött tartotta meg a Szegedi Nemzeti Színház a járvány miatt. Nem Hitchcock klasszikusa az egyetlen, amelynek első előadását ilyen körülmények között kellett lebonyolítani, hiszen nemrég A padlás című musicalt próbafolyamata is így zárult.

Barnák László, a teátrum igazgató elmondta, hogy eredetileg a Chicago című musicalt mutatták volna be decemberben, azonban az egy olyan nagy ívű, sokszereplős zenés produkció, amit csak akkor érdemes színpadra állítani, amikor teltházak előtt lehet játszani, a pandémia miatt erre most nem lett volna lehetőség.

A 39 lépcsőfok központi figurája Richard Hannay, aki középkorú, jól szituált, jó megjelenésű agglegény. Meglehetős unalomban éli szürke hétköznapjait Londonban, amíg egy napon véletlenül össze nem találkozik egy feltűnően csinos fiatal nővel, és hirtelen egy irtózatos bűnügy kellős közepén nem találja magát.

Amellett, hogy a darab egy fergeteges komédia, különlegességét mégis az adja, hogy mindössze négy színészpáros játssza az összes karaktert. A színészeknek igazi jutalomjátékot, a nézőknek önfeledt szórakozást ígér az előadás, melyet kettős szereposztásban állítottak színpadra az alkotók. A főhőst, Richard Hannay-t Medveczky Balázs / Krausz Gergő alakítja. A női karaktereket Csorba Kata / Ágoston Katalin kelti életre. A további huszonhat szerepet pedig a két bohóc figura játssza Rétfalvi Tamás/ Barnák László és Borovics Tamás / Gömöri Krisztián személyében. A minimalista díszletben játszódó történetet a lassított akciójelenetek és a folyamatos háttérvetítések teszik még izgalmasabbá.

Horgas Ádám, a produkció rendezője a koncepcióismertetés kapcsán kitért arra, hogy a 39 lépcsőfok egyfajta vígaszt nyújthat az aktuális, mindenki számára megterhelő helyzetben. Az idén karácsonyra tervezett humorban gazdag színdarabot már csak jövőre láthatja a közönség.

Kiemelt kép: Jelenet a 39 lépcsőfok című előadásból (Fotó: szeged.hu)