A társulat ugyan augusztus közepéig még pótolja a 2020/21-es évad utolsó előadásait, ám tegnap így is megtartotta társulati záróülését a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, amelyet az Együtt a Művészetért Díjátadó Gála követett.

“Nagyon sok színház megirigyelte a kecskeméti közönség bátorságát, színházéhségét és átoltottságát az újranyitás után. Boldog vagyok, hogy pótolni tudtuk a bérletes előadásainkat, így az új évadot nem mindenféle foltozgatásokkal kell tölteni, valamint számolgatni, kinek mi maradt el, hanem tiszta lappal és ünnepre készülő szívvel indulhatunk” – mondta Cseke Péter, a teátrum igazgatója. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendező egyúttal megköszönte a társulatnak, hogy a kiszámíthatatlan és akadályokkal teli évben is helytálltak, sőt sokszor erőn felül teljesítettek.

Hagyományosan sort került az elismerések átadására is: a színház az újonnan alapított díjával Látó Richárd emléke előtt tiszteleg, amelyet első alkalommal Károly Katalin, a teátrum zenei vezetője vehetett át, az Évad Embere a társulat szavazatai alapján Varga Kata, a női szabótár vezetője lett, a Latabár-díjat pedig Szemenyei János színművész érdemelte ki. A záróünnepségen méltatták továbbá Zsiniczki Mártát, aki 40 éve dolgozik a szabótárban, illetve Mészár Zsuzsa művészeti titkárt, aki 20 évet töltött a színház kötelékében.

A prózai tagozatot 2021 augusztusától Sipos Imre vezeti, Cseke Péter pedig új társulati tagként üdvözölte Horváth Alexandrát, Jankovics Annát, Járai Mátét, Koller Krisztiánt, illetve a Cseke-osztály frissen diplomázott színművészeit, Szabó Dorottyát és Varga-Huszti Mátét. Elszerződött a színháztól Bognár Gyöngyvér, Decsi Edit és Farkas Ádám.

Kiemelt kép: Szente Vajk és Cseke Péter (Fotó: Bús Csaba)