Tegnap kezdetét vette a 2023/24-es évad a Katona József Színházba, a társulati ülés keretében a Fővárosi Önkormányzat képviseletében dr. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes jubileumi díjat adott át a társulat kötelékében 40 éve dolgozó munkatársaknak: Bodnár Erikának, Bán Jánosnak, Szirtes Áginak, Szacsvay Lászlónak, Ujlaki Dénesnek, Zsámbéki Gábornak, valamint Horváth Józsefné Györgyike, nézőtéri felügyelőnek és Kádár Istvánné Margó, könyvelőnek.

A teátrum igazgatója, Máté Gábor köszöntőjében így fogalmazott: „A színház immár több mint négy évtizedes fennállása, tartós léte, a mindennapjainkat elnehezítő kultúrpolitikai ellenszélben talán még a korábbinál is nagyobb jelentőséggel bír. Különösen, ha az állandósuló társadalmi, környezeti és gazdasági kihívásokat is figyelembe vesszük. (…) Tervezett bemutatóinkkal azon szemlélet mentén indulunk neki a 2023/2024-es évadnak, hogy továbbra is hiszünk benne: a színház az évek óta nem csituló viharos időkben sem veszíthet társadalomformáló erejéből. A viszontagságos körülmények között is féltve őrzött társulati létforma pedig komoly értéket képvisel, kapaszkodót jelent ezen a nehezített pályán.”

A tegnapi napon kiosztották a Vastaps-díjakat is:
Legjobb rendezés: Tarnóczi Jakab – Magányos emberek
Legjobb női főszereplő: Jordán Adél – Hedda Gabler
Legjobb férfi főszereplő: Lengyel Benjámin – Magányos emberek
Legjobb női mellékszereplő – Pelsőczy Réka – Magányos emberek
Legjobb férfi mellékszereplő – Mészáros Béla – Hedda Gabler, Tíz eszkimó, Vízityúk
Különdíj: Dohy Balázs – A politikusok

Jordán Adél és Máté Gábor (Fotó: Dömölky Dániel)

A színház legfrissebb évadkönyvében minden évből egy-egy jelentős előadás fotójával és ahhoz kapcsolódó interjú-, valamint kritikarészlettel tekintenek vissza a Katona első negyven évére. A kötetben megjelenő fotók, gondolatok mégis valamiféle esszenciaként mutatják be a Katona József Színház kezdetektől napjainkig tartó „pályaívét”. Az évadkönyv augusztus végétől található meg a Közönségszolgálati Irodában.

A Katona pártolói körét mostantól vállalati együttműködési programmal is bővíti, a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy már idén, kölcsönösségi alapon, szoros partnerségben dolgozhassanak együtt sikeres hazai vállalkozásokkal. Továbbá ettől az évadtól pedagógusok számára, a korábbinál nagyobb mértékű, 30%os kedvezménykártyát vezetnek be, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig 25%-os jegyárkedvezményt biztosítanak.

Kiemelt kép: A Katona József Színház vezetősége (Fotó: Dömölky Dániel)