Pénteken tartotta a Magyar Állami Operaház hagyományos ünnepi évadzáró társulati ülését, a Csillagóra gálát, amelynek keretében átadták a díjakat is. Az OPERA a 2023/24-es szláv évadban csaknem 1800 ember munkája révén 12 premiert, köztük 6 nagytermi előadást, 2 magyar ősbemutatót, 3 gyermek- vagy ifjúsági produkciót, összesen 201 opera- és 105 balettelőadást, 12 koncertszerű előadást és gálaestt, 12 hangversenyt és 14 sztárestet valósított meg. A művészek felléptek Dubajban, Bukarestben és Bogotában, miközben 49 opera- és 22 balettcím szerepelt a repertoáron, és számos világsztár lépett az OPERA színpadaira.

A 2024/25-ös évadban a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja Scrivener Louis magántáncos lett. A londoni Királyi Balettiskola növendéke 2020-ban csatlakozott az OPERA balettegyütteséhez, ahol tánckari művészként sikeresen mutatkozott be szóló- és főszerepekben, az elmúlt szezonban pedig magántáncossá léptették elő. A korábban ugyancsak a Csillagóra gálákon átadott kamaraénekesi címeket újításként idén az OPERA évad közben, egy-egy előadás alkalmával jelentette be. A 2024/25-ös évadban Pasztircsák Polina, Kálmán Péter és Haja Zsolt a kiemelt honoráriummal párosuló elismerés birtokosa.

A Magyar Állami Operaház Zenekari Kamaraművésze lett Várnai Beáta (I. klarinét), aki a Zeneakadémia elvégzését követően 1986 óta tagja az OPERA együttesének, magas szintű szakmai tudását és munkáját számos elismeréssel díjazták. A Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze Baukó Gabriella, aki épp harminc éve a szopránszólam tagja, kiváló hangi adottságai mellett ízléses színpadi játékával, valamint odaadó és példaértékű munkájával vált érdemessé az elismerésre. A Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze Kiyota Motomi grand sujet, aki a stuttgarti John Cranko Iskola elvégzése után 2019-ben csatlakozott a Magyar Állami Operaház balettkarához. Kivételes technikai tudása klasszikus szólókban (A diótörő – orosz tánc, Párizs lángjai – testvériség variáció, A hattyúk tava – nápolyi tánc) és kortárs koreográfiákban is (Cacti, Sad Case, Episode 31, A tökéletesség szédítő ereje – The Vertiginous Thrill of Exactitude) hamar kitűnt.

A Magyar Állami Operaház Gyermekkarának Kamaraművésze Kozlova Polína szoprán, aki tíz éve a gyerekkórus egyik legsokoldalúbb tagja. A Magyar Nemzeti Balettintézet Kamaraművésze Albert Zsófia III. évfolyamos növendék, aki többek közt a KisCsipke-előadásokban a fiatal Auróra szólistaszerepében lépett színpadra. A gálán ugyancsak méltatták a Magyar Nemzeti Balett két korábbi Étoile-ját, Balázsi Gergő Ármin principált, aki a napokban a rangos Benois de la Danse nemzetközi balettdíj kitüntetettje lett, valamint Leblanc Gergely principált, aki gazdag és sikeres pályafutását lezárva balettmesterként segíti a továbbiakban az együttes munkáját.

Az Oláh Gusztáv operai főrendező, vezető díszlet- és jelmeztervező emlékét őrző plakettet Starostina Kristina címzetes magántáncos érdemelte ki, aki 2012 óta a Magyar Nemzeti Balett tagja, azóta klasszikus és modern koreográfiákban, kis szóló és főszerepekben egyarán színpadra lépett. A karmestereknek és hangszeres művészeknek odaítélhető Ferencsik János-emlékdíjban Rácz Ottó (I. oboa szóló) zenekari művész részesült, aki 2014 óta tölti be ezt a pozíciót a Magyar Állami Operaház Zenekarában, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Stankowsky Endre szólócsellista érdemelte ki. A Márk Tivadar, az OPERA egykori elismert jelmeztervezője előtt tisztelgő emlékplakett idei díjazottja Sebastian Hannak díszlettervező, aki számos operaházi munka után idén a Borisz Godunov szcenikai tervezőjeként is közreműködött. A Gela Lajos, az Erkel Színház egykori főügyelője emlékére alapított plakettet, amelyet az OPERA művészeti támogató területén dolgozó valamely munkatársa kaphat meg, idén Kováts Andrea játékmester vehette át, aki 2002 óta az OPERA játékmester-rendezőasszisztense. Az eseményen ugyancsak köszöntötték a napokban 80. születésnapját ünneplő Rozsos István tenort, Liszt-díjas, kiváló művészt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját.

Kiemelt kép: A Csillagóra gála idei díjazottjai (Fotó: Nagy Attila)