Tegnap tartotta évadzáró társulati ülését a Vígszínház, melynek keretében Rudolf Péter igazgató a hagyományoknak megfelelően átadta a művészeti díjakat, köszöntötte a társulat jubiláló tagjait és üdvözölte az új társulati tagokat.

A társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri az évad legjobb alakításaiért járó Ajtay Andor Emlékdíjakat Kovács Patríciának és Ötvös Andrásnak ítélte oda. A Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó „A kiscsillag is csillag díj”-at Hullan Zsuzsa nyerte el. A zsűri a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház tagjai közül azt a munkatársat jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét, ezt idén Kovács Krisztina irodalmi munkatárs kapta. A társulat titkos szavazatai alapján a legjobb 32 év alatti színésznek járó Hegedűs Gyula-emlékgyűrű díjazottja Dino Benjamin.  

A Czapp György által alapított Venczel Vera Emlékdíjat, amellyel minden páros évben az évad legjobb díszlettervezőjét, páratlan évben a legjobb jelmeztervezőjét jutalmazzák, 2024-ben Auer Alexandra és Keresztes Tamás nyerték el a Pinokkió díszletéért. A Harsányi Zsolt Emlékdíj odaítélésénél az alapító szándéka szerint fontos szempont, hogy a díjazott sokat tegyen a magyar nyelv ápolásáért. A díj kuratóriuma idén Valló Péter rendezőt, a Vígszínház művészeti tanácsadóját választotta kiemelve egész vígszínházi életművét, amelynek legutóbbi értékes állomása a Magyar Elektra.  A társulatért végzett odaadó munkájáért Láposi Réka művészeti főtitkár, Markó Angéla gazdasági vezető és Sánta György produkciós igazgató Vígszínház-díjat vehetett át. Az Üzemi Tanács által alapított Aranyforgó-díjat, amellyel a műszaki és adminisztratív kollégákat díjazzák, Gál Tünde súgó és Horinka János korábbi világosítótár-vezető kapták.

Az évadzárón a társulat jubiláló tagjait is köszöntötték. Kujalekné Gebhardt Steffi a férfi szabóság vezetője 40 éve, Bóta Zsolt színpadmester helyettes, Bakonyi Zoltán fővilágosító, Henri Zoltán a bútortár vezetője és Vörösné Ackermann Éva bérszámfejtő 35 éve, Illyés Ákos főmérnök 30 éve hűséges tagja a Vígszínháznak. Az évad legtöbbet játszó színművésznői Márkus Luca 154, Szilágyi Csenge 140 és Waskovics Andrea 133 előadással, míg a színművészek közül Szántó Balázs 166, Zoltán Áron 159, Brasch Bence pedig 154 alkalommal lépett színpadra. A teátrum három játszóhelyének összlátogatottsága közel 95 százalékos
volt, a 2023/24-es évad 589 előadására mintegy 343 ezer néző váltott jegyet.

A teátrum új gazdasági igazgatója Pánczél Sándor.  Az évad végével Antóci Dorottya és Kopek Janka szabadúszóként, míg az egyetemi gyakorlatát a Vígszínházban töltő Varga-Járó Sára a 2024/25-ös évadban társulati tagként folytatja munkáját. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Gál Réka Ágota továbbra is a Vígben tölti a gyakorlatát, Molnár András és Nyomárkay Zsigmond pedig a következő évadban a teátrumban kezdi meg gyakorlatát.

Kiemelt kép: A díjazottak (Fotó: Juhász Éva)