Sikeresen zárta az évadot a Móricz Zsigmond Színház: közel 79.000 nézőt köszönthetett falai között a 2021/22-es szezonban, ezzel a számmal pedig megközelíti a pandémia előtti látogatottságot. Az eladott bérletek száma 12.240 darab volt, mely az előző évadhoz képest 8.916-tal növekedett. Emellett Lázár Ervin Programnak köszönhetően 11.702 diákot láttak vendégül a Szaffi nagyszínpadi mese-előadáson.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond színház társulati ülésén Dr. Kovács Ferenc elmondta, hogy az elmúlt két évad nehézségei után fontosnak tartja a kiemelkedő teljesítmények elismerését, majd kitért arra is, hogy ugyanúgy fontos a támogatók és a nézők elismerése. Emellett a szokásokhoz híven idén is kiosztották a legfontosabb elismeréseket: Nyíregyháza Város Nívó-díját Tóth Károly színművész vehette át. A Kelet színésze Szabó Márta lett, ő kapta idén a Móricz-díjat is. Arany Kalapács-díjat vehetett át Boldizsár Barna díszítő és Aranyceruza-díjat kapott Antal Andrea rendezőasszisztens. A Lipót-díjat Kovács Vecei Fanni nyerte el, a Pro Teátrum-díj tulajdonosa Horváth Margit, a Godot-díjé pedig Gulácsi Tamás lett. A Hátsó Színpad Alapítvány díját Andrásdi Tibor kellékes érdemelte ki. Az évad nézője 2021/22-ben: Lippai Bianka lett. Horváth László Attila, a Móricz Zsigmond Színház színművésze pedig a Lélekpark című filmben nyújtott alakításáért szintén az eseményen vette át Horváth Illéstől, a produkció rendezőjétől a Portói nemzetközi filmfesztivál legjobb színészének járó díját.

A Móricz Zsigmond Színház 2021/22-es évadának díjazottjai (Fotó: Mórciz Zsigmond Színház)

Az eseményen emellett a 2022/2023-as évad bemutatóiról is szó esett: a jövő évad első nagyszínpadi bemutatója a Spamalot, avagy a Gyalog galopp musical lesz Keszég László rendezésében. Továbbá igazi kuriózumnak ígérkezik a nagyszínpad második előadása: a londoni West End egyik legnagyobb sikere, a Ma este megbukunk. Majd decemberben egy másik kultuszfilm adaptációja, egy különösen aktuális történet érkezik: Paolo Genovese műve, a Teljesen idegenek, melyet Tárnoki Márk állít színpadra. Aztán a klasszikus horror egyik gyöngyszeme, egy lenyűgözően szép és látványos történet, a Frankenstein következik a sorban, rendezője: Balázs Zoltán. A nagyszínpadi bemutatók sorát egy újabb zenés sikerdarab és híres adaptáció zárja, a Kapj el, ha tudsz című musical, mely a Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott, azonos című filmre épül. A rendező Horváth Illés.

A Krúdy Kamara új programja szintén egy másik zenés előadással indul: a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem fordulatos, torokszorító történetével, Presser Gábor nagyszerű dallamai már több generáció szívébe lopták be magukat. Ezt követi Szerb Antal halhatatlan remeke, az Utas és holdvilág, melynek rendezője a Nyíregyházára hosszú évek után visszatérő Galambos Péter lesz. Kovács Lehel színész-rendező pedig a Görbe tükrök című, az emberi kapcsolatokat sajátos humorral vizsgáló színmű rendezésével mutatkozik be. A Futótűz, mely kortárs szerző, Wajdi Mouawad műve, pedig izgalmas lélektani és társadalmi kérdéseket boncolgat. Az előadást Szabó K. István rendezi.

Kiemelt kép: Dr. Kovács Ferenc és Kirják Róbert a Móricz Zsigmond Színház évadzáró ülésén (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)