„Jó, hogy itt vagyunk, együtt. A Bartók Kamaraszínház és a Bartók Táncszínház. És Dunaújváros vezetése. Köszönöm a munkatársaknak, hogy az elmúlt hosszú és nehéz időszakban – a világjárvány több hullámában – helyt álltak a közönségért, Dunaújvárosért. És köszönjük Dunaújváros vezetésének, hogy figyelemmel vannak a munkánkra, és minden segítséget megkapunk tőlük. Sajnos fájó veszteségeink is voltak a pandémiában, elvesztettük színházunk egyik alaptagját, Böröcz György kiváló kollégánkat. Emlékét megőrizzük, róla neveztük el a stúdiószínpadunkat. Most egy perc csenddel emlékezzünk rá és mindazokra, akik már nem lehetnek velünk” – mondta Őze Áron, a dunaújvárosi teátrum újabb öt évre kinevezett igazgatója a június 17-i évadzáró társulati ülésen.

A járványidőszak a Bartók Színház működését is szakaszokra tagolta. Az első hullámban elindult online a Bartók Virtuális Színház, hogy a közönség ne maradjon produkció nélkül, és a korábbi előadások rögzített változatát tűzték műsorra. 2020 nyarán létrehozták a színház melletti parkban a Bartók Ligetet, hogy a bérleteseik meg tudják nézni a járványhelyzet miatt elmaradt előadásokat. A Bartók Liget idén augusztusban is kinyit, hogy további előadásokat pótolhassanak. Addig pedig számos szabadtéri helyszínen lép fel a társulat. Június 23-án a Szentendrei Skanzenben kezdik a nyarat az Utánképzés ittas vezetőknek című előadásunkkal, majd jön a Hamlear gyulai bemutatója, közös produkcióként a Gyulai Várszínházzal, majd szintén Gyulán játsszák a Sándor Mátyást, és az Esztergomi Várszínházba viszik a Toldit, illetve a Jónás könyvét. A Bartók Táncszínház ugyancsak végig turnézza a nyarat.

Pintér Tamás és Őze Áron (Fotó: Bartók Kamaraszínház)

A járvány következő szakaszaiban – mivel a munka, a próbák folytatódhattak a színházban – stream-előadásokat közvetítettek a Bartók Színház internetes közösségi platformjain, így 19 stream-előadást láthattak az érdeklődők, köztük két premiert: a Világtalanokat, illetve a Mario és a varázsló online bemutatóját. Mindemellett Bartók Kávézó néven vasárnaponként virtuális beszélgetéseket is adtak a színházból: Balla Tibor dunaújvárosi újságíró kérdezett olyan alkotókat, akik  a városhoz kötődnek. Szintén rendkívül sikeressé vált a Bartók Ünnep kezdeményezés, melyben jeles alkalmakhoz kapcsolódóan online ünnepi műsort adtak a színház művészei.

2021/22-es évadban 16 előadást tűz műsorára a játszóhely. Augusztus 20-án, a városi nyitással együtt kezdődik meg az új évad, majd a Bartók Ligetben lesz először látható a Nem leszek a játékszered című musical augusztus 27-28-29-én, szeptemberben pedig három bemutatót is tartanak: A kis herceget, a Hamleart – Győrei Zsolt és Schlatovszky Csaba műve – a Magyar Dráma Napjához kapcsolódóan, illetve a János vitéz táncelőadást a Bartók Táncszínháztól.

Őze Áron azt is bejelentette, hogy július 1-jétől művészeti igazgatóvá nevezi ki Csadi Zoltán színész-rendezőt, aki már csaknem 20 éve a Bartók Színház tagja, itt kezdte a pályáját. A Bartók Táncszínház vezetője továbbra is Vári Bertalan. Egyben megköszönte Sipos Imre korábbi művészeti vezető munkáját, aki ugyan kapcsolatban marad a dunaújvárosi teátrummal, de mostantól a kecskeméti színház tagja lesz.

Kiemelt kép: Őze Áron és Csadi Zoltán (Fotó: Bartók Kamaraszínház)