Az idén 135 éves Magyar Állami Operaház tizenhat bemutatóval készül a 2019/2020-as új évadra, amelynek központi témája a kereszténység.

„A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye az Operaház, amelynek jövője kiemelten fontos a magyar kormány számára” – nyilatkozta Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a színház csütörtöki évadnyitó ülésén. A tervek szerint idén még „tesztüzemmódban” működő Eiffel Műhelyház 2020. februárra készül el teljesen, az Ybl Miklós által tervezett Operaház felújításának és korszerűsítésének befejezésével várhatóan 2021 szeptemberéig kell várni. Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta, hogy a beruházások elhúzódása miatt sok 2019 őszi előadást törölniük kellett, de az Eiffel Műhelyház elkészülésével várhatóan javulni fog a helyzetük.

Az évadnyitó társulati ülésen operai tagságának 50. évfordulója alkalmából Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmestert, az Operaház mesterművészét köszöntötték. Bemutatásra került továbbá az Operaház új internetes adatbázisának bétaverziója: a DigiTár az intézmény történetéből több mint 53 ezer előadást, 6300 személyt és 5000 fényképes és más dokumentumot tesz elérhetővé és kutathatóvá. Az adatbázis az opera.hu internetes oldalon keresztül érhető el.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előhangjaként meghirdetett Keresztény Évadban új rendezésben lesz látható Wagner Parsifal és Verdi Don Carlos című operája, Vecsei H. Miklós Mozart Szöktetés a szerájból című művét rendezi, Szinetár Miklós pedig az István, a király operaváltozatát viszi színre szimfonikus hangszerelésben. Anger Ferenc rendezésében lesz látható Händel Messiásának mozarti átirata, Bach Krisztus-kantátáiból Horváth Csaba készít monodramatikus adaptációt. Karol Wojtyla – a későbbi II. János Pál pápa – Az aranyműves boltja című prózai oratóriumát Szikora János rendezi. A premierek között szerepel továbbá Jake Heggie Ments meg, uram! című műve (rendező: Almási-Tóth András) és Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita opera-musicalje is (rendező: Szente Vajk).

Az Eiffel Műhelyház épülete a felújítás megkezdésekor (Fotó: Máthé Zoltán)

Kiemelt kép: Ókovács Szilveszter (Fotó: Soós Lajos / MTI)