Ma tartotta sajtónyilvános évadkezdő társulati ülését a Vígszínház, amelyen a teátrum társulata mellett Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is részt vett.

Megszokhattuk már, hogy Fekete Péter sosem érkezik üres kézzel egyetlen kulturális eseményre sem, ahol köszöntőt mond, nem volt ez ma sem másképp. Ezúttal a Bajor Gizi Színészmúzeumtól kérte kölcsön a Vígszínház egykori legendás színművésze, Csortos Gyula gyűrűjét. Beszédében szót ejtett arról, hogy a magyar színházaknak milyen fontos szerepe volt a pandémiás időszakban az emberek lelki egyensúlyának megőrzésében, hogy a nehézségek ellenére is harmonikusan tudtak működni a teátrumok, a megfelelő forrásoknak és a vezetők magas fokú szakmaiságának köszönhetően. Hangsúlyozta, hogy most az a feladat, hogy minden színház jól sáfárkodjon az eddig elvégzett munkával, ne az új bemutatókra koncentráljanak, hanem azokat a darabokat engedjék közönség elé, amelyeket a lezárások alatt már bepróbáltak. A köszöntőjét azzal zárta, hogy ünnepélyesen bejelentette, a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag szavazta meg Rudolf Péter igazgatói pályázatát, aki így újabb öt évig vezetheti a Vígszínházat.

Karácsony Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy most az a legfontosabb feladat, hogy a nézők ismét rátaláljanak a budapesti teátrumokra, így a Vígszínházra is, amely művészeti tevékenységében egyedülálló, igazi nemzeti kincs.

Rudolf Péter a Vígszínház évadnyitó társulati ülésén (Fotó: Gádoros Márk)

Rudolf Péter beszélt pályázatáról – hamarosan nyilvánossá is teszik –, amelynek alaptétele az volt, hogy a színház a politika fölött áll, nincs helye benne csak és kizárólag rendezői jobb- és baloldalnak. Legfontosabb feladatának tekinti, hogy olyan hellyé tegye a Vígszínházat, ahová nem csak a nézőknek, hanem a társulatnak is öröm belépni. Kitért arra is, hogy egyszerre akar szofisztikált és szórakoztató színházat csinálni, amely vélhetően nem minden egyes darabban tud egyszerre megvalósulni majd, de a repertoár kialakításánál mindenképp erre a kettősségre fog törekedni. Köszöntötte az új tagokat, Kovács Patríciát, Nagy-Kálózy Esztert, Stohl Andrást, Orosz Ákost, Bölkény Balázst, és a gyakorlatra érkező egyetemistákat is. Végezetül bemutatta a teátrum művészeti tanácsát, amelyben nem történt személyi változás, továbbra is Hegyi Barbara, ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Telekes Péter és Fesztbaum Béla látják el a feladatokat.

A sajtótájékoztató további részében szó esett az új bemutatókról, ifj. Vidnyánszky Attila Szerelmek városa című rendezése nyitja az évadot. A fiatal alkotó és társai (Vecsei H. Miklós – szöveg, Kovács Adrián – zene, Verebes Zoltán – díszlet, Mester Dávid – hangszerelés) a látvány, a szöveg és a zene költészetté érlelésén dolgoznak, hiszen vallják, hogy a szorongás ellen a színház a legjobb gyógyszer, a szeptember 4-i premier pedig bíznak benne, sokak számára lesz gyógyír az elmúlt nehéz időszak után.

Ezt követi majd Michal Dočekal rendezése, A kő szeptember 18-án debütál a Pesti Színházban. Október 9-én érkezik a Kabaré Béres Attila rendezésében, Sally szerepében Szilágyi Csengével és Dobó Enikővel. Október 22-én mutatják be Yasmina Reza Bella Figura című drámáját Török Ferenc értelmezésében, melynek szereposztásában egy örömhírnek köszönhetően változás is van: Petrik Andrea ismét anyai örömök elé néz, így Radnay Csilla ugrik majd be a helyére. December 4-től lesz látható a Party című kortárs darab Paczolay Béla rendezésében, a naptári év premierjeinek sorát pedig Csehov Sirálya zárja, amelyet David Doiasvili állít színpadra.

A Vígszínház évadnyitó társulati ülése (Fotó: Gádoros Márk)

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Fekete Péter és Rudolf Péter a Vígszínház évadnyitó társulati ülésén (Fotó: Gádoros Márk)