Egy csonka szezon után, a továbbra is jelen lévő kétely érzetével a szívünkben gyűltünk össze a Vörösmarty Színház nagytermében, hogy meghallgassuk, a fehérvári társulat miképpen próbál továbblépni, hogy Szikora János igazgató ünnepélyesen megnyithassa a 2020/21-es évadot. A folytatást érintő bizonytalanságunkat a teátrum vezetője is osztotta, hiszen neki sincs birtokában egy jövőbe látó varázsgömb, így azt sem tudta megjósolni, lesz-e második hullám, és ha igen, mikor. E félszegség miatt úgy döntött, hogy a hagyományos visszaemlékezős videó helyett egy Strehler-idézettel reflektál a szürreális helyzetre és próbál erőt adni mindannyiunknak a továbbiakhoz: „Az én mesterségem az, hogy történeteket meséljek a többieknek. El kell mondanom, mert nem tudom magamban tartani őket. Mások történeteit mesélem a többieknek.“ De nem csupán elméleti, hanem fizikai síkon is igyekezett enyhíteni az aggodalmainkon, és kijelentette, hogy a termek és folyosók a sok fertőtlenítés hatására annyira sterilek lettek, hogy vakbélműtétet is lehetne tartani bennük.

A társulat tagjai, többek között Trokán Péter és Gáspár Sándor (Fotó: Simon Erika)

Ahogyan arra a színházat fenntartó székesfehérvári önkormányzatot képviselő polgármester, Dr. Cser-Palkovics András is felhívta a figyelmünket, a jelenlegi álláspont szerint, a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával folytatódhat a munka, így mindenkit bérletvásárlásra buzdít. Jó hír lehet a helyi – és ide utazó – színházbarátoknak, hogy a teátrum anyagi támogatása további öt évig biztosított, az igazgató pedig továbbra is Szikora János marad, noha kap segítséget maga mellé Hargitai Iván prózai tagozatvezető személyében, aki igazgatóhelyettessé lépett elő.

De nem ez volt az egyetlen meglepetés, amiben részesültünk az évadnyitó során: igazgató úr nagy örömmel jelentett be három új színészt is, ugyanis a társulathoz csatlakozik a Vígszínháznál is megfordult Sarádi Zsolt, a Miskolci Nemzeti Színház korábbi tagja, Tenki Dalma és a Jászai Mari-díjas Trokán Péter, aki a szombathelyi Weöres Sándor Színháztól érkezett a társulatba. Az érdemes művész kitüntetéssel rendelkező színművész egyébként már bemutatkozott az itteni közönségnek a Trianonban. A távozók között megtalálhatjuk Seress Zoltánt, Lábodi Ádámot és Tűzkő Sándort, noha az igazgató szavai szerint vendégelőadóként a következő évadban is találkozhatunk majd velük.

Trokán Péter és Nagy Péter a színház előtt (Fotó: Simon Erika)

Az újonnan érkezők miatt érzett örömöt fokozta a meglévő tagok érdemeinek elismerése, így bár a Vörösmarty-gyűrűt ezúttal a félbetört évad miatti sportszerűség jegyében nem osztották ki, azonban kihirdették, hogy az idei évad színésze Nagy Péter lett (akivel a korábbiakban a Bűn és bűnhődésben, a Rómeó és Júliában, valamint Az ember tragédiája 1-ben is találkozhattak a nézők), az év színházi dolgozója címet pedig Cserpák Nikolett recepciós érdemelte ki.

A 2020/2021-es felhozatalhoz pedig szükség is lesz az ilyesfajta lélekerősítésre, hiszen a legelső bemutató szeptember 12-én Az ember tragédiája 2. lesz, Madách Imre örökbecsű művét négy kortárs szerző (Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál) gondolta tovább. Szikora János szerint ez a nagy vállalás négy önálló előadást foglal magába, amelyet egy gondolati ív hoz közös nevezőre, és nagy szükség van rá, mivel a járvány felszínre hozott olyan tisztázatlan problémákat, amikre valamiféleképpen választ kell adnunk. Ezen kívül azonban a móka és kacagás fogja jellemezni az előttünk álló évadot, így a februárban elhunyt Csukás István által írt Diótörőcske című gyermekdarab, a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, a Fame – A hírnév ára musical vagy éppen a Spiró György nevével fémjelzet abszurd komédia, a Koccanás mind-mind húsleves lesz a lelkünknek.

A Vörösmarty Színház társulata (Fotó: Simon Erika)

Megrendezésre kerül a már tradicionálisnak mondható koronázási szertartásjátékok is: idén augusztus 21-én, 22-én és 23-án, a Nemzeti Emlékhely helyett az Aranybullánál kialakított, 300 férőhelyes szabadtéri színpadon követhetjük majd figyelemmel IV. Kun László megkoronázását, akit az új szerepeit lelkesen váró Sarádi Zsolt fog életre kelteni. Az elhangzottak alapján friss vér fog pumpálódni a székesfehérvári színházi élet vérkeringésébe, mi pedig már alig várjuk, hogy kitapinthassuk a pulzusát.

Kiemelt kép: Szikora János és Nagy Péter (Fotó: Simon Erika)