„Jó, hogy újra együtt vagyunk; kívánom, hogy így legyen az egész évadban!” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Radnóti Színház a 2021/22-es (szám szerint 36.) évadát Kováts Adél igazgató.

Kováts Adél a Radnóti Színház évadnyitó társulati ülésén elmondta: alapvetően arra számítanak, hogy végigjátsszák az évadot, de egy olyan, többlábon álló tervet is kidolgoztak, ami abban az esetben is működik, ha korlátozások lesznek és akkor is, ha egyáltalán nem tudnak játszani. Kiemelte továbbá, hogy idén is nagy sikere volt a Radnóti Tesla Labor kertjében a két Petri-estnek, ami több meghívást is kapott a nyár folyamán, valamint teltház előtt játszották A szerelmesek házai című Bernard Shaw darabot a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az évadot a III. Richárd című előadással nyitják meg, melyre három nap alatt elkelt az összes jegy. Reményeik szerint még az évben befejeződik a Paulay Ede utcai építkezés, ami miatt a Radnóti színpada immár negyedik éve szinte lefeleződött. A színpad felújítását – bízva abban, hogy folyamatosak lesznek az előadások – júniusra tervezik, de egy nagyobb álom szerint a nézőteret is átalakítanák.

Kováts Adél igazgató a Radnóti Színház évadnyitó társulati ülésén (fotó: Falus Kriszta)

A stream-előadások is szóba kerültek: „Valószínűleg ez a műfaj velünk marad, ezt fogjuk fel a járvány egy jó hozamának, hiszen a vidéken és külföldön élőkhöz is eljutunk, sőt, egyfajta akadálymentességet is biztosít az arra rászorulóknak”- mondta el ezzel kapcsolatban Kováts Adél. Több előadást már felvettek, és a jövőben is folytatják ezt a munkát. A Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM) az új évadban is folytatja a Hosszútávú programot a középiskolások számára, a kortárs irodalomközvetítő program célcsoportja pedig idén az egyetemista korosztály lesz. Folytatódik az előző évadban nagy sikerrel indult részvételi színházi műhely is, melyre a felnőtt korosztályt várják. Idén egy írói rezidencia programot is el szeretnének indítani, amelyre a Kovács ikreket (Kovács Dominikot és Viktort, akik fiatal koruk ellenére több díjat és drámát tudnak maguk mögött) hívta meg a színház.

A 2021/22-es évadban hét bemutatóval (Vad nyomozók, Egy csepp méz, Szerb Antal száz verse – Bálint András estje, Don Carlos, Travesztiák (munkacím), Antigoné, 451 Fahrenheit) készülnek (ezekről bővebben itt írtunk) és további tizenhárom előadás (10, A párnaember, A szerelmesek házai, A vágy, Csapodárok, Csillagképek, Egy piaci nap, Futótűz, Gina, Gloria, III. Richárd, Kezdhetek folytatódni, Radnóti) marad repertoáron.

Kiemelt kép: A Radnóti Színház társulata a 2021/22-es évadban (fotó: Falus Kriszta)