Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Nemzeti Színház, ahol szó esett többek között az őszi bemutatókról, valamint köszöntötték a teátrumhoz szerződött tagokat is.

Vidnyánszky Attila, a színházi igazgatója elmondta, hogy a színházi szakma mögött nehéz időszak áll, éppen ezért erős összefogásra és mérhetetlen alázatra lesz szükség ahhoz, hogy a nézők számára ismét vonzóvá tegyék a kulturális eseményeket. A teátrum szeptemberben két bemutatót is tart, amelyeknek a próbafolyamata már javában zajlik: 19-én Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című tündérmeséje lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon Márkó Eszter rendezésében, másnap az augusztus 16-án a Gyulai Várszínházban már bemutatott A kassai polgárok című Márai-darab premierjére kerül sor (rendező: Szabó K. István).

Október elején kerül sor a Forró mezők bemutatójára, amelynek tavaszi premierje a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt maradt el. Móricz Zsigmond gyilkossággal, nyomozással és szerelemmel átszőtt regényének színpadi változatát a társulat fiatal színművésze, Berettyán Nándor rendezi. Az ősz legfontosabb premierje a Rómeó és Júlia, Shakespeare legismertebb szerelmi története lesz, amelynek címszerepeit Szász Júlia és Herczegh Péter játszák. Az előadás rendezője Vidnyánszky Attila.

A társulatot az idei évadtól kezdve Berecz András, Szász Júlia és Kovács S. József erősíti. Elhangzott továbbá, hogy szeptember 19-én a színház nyílt napot tart, ahol különböző programokkal várják az érdeklődőket. A Rómeó és Júliához kapcsolódóan Piroch Gábor a teátrum előtti hajóorrban vívóleckét tart, a szereplőktől „villámrandi” keretében kérdezhetnek az érdeklődők, emellett lesz kulisszajárás, nyílt próba, séta a kertben, hajókirándulás és több gyermekprogram is.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház évadnyitó társulati ülésén (fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Kiemelt kép: A Nemzeti Színház társulata a 2020/21-es évadban (fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)