Jelenlegi formájában megszűnik a k2 Színház névre hallgató független társulás. A csapat művészeti vezetői, Fábián Péter és Benkó Bence külön utakon folytatják szakmai karrierjüket, utóbbi marad vezetői pozícióban, azonban a társulat új néven folytatja a munkát a jövőben.

A k2 Színház egy 2010 nyarán alakult független színházi műhely, amelyet a Kaposvári Egyetem színművész szakának hallgatói hoztak létre, két akkor másodéves egyetemista, Benkó Bence és Fábián Péter vezetésével. Innen ered a „k2” név is, amely arra utal, hogy a társulat alapítói a kaposvári másodévesek közül kerültek ki. Az elmúlt több, mint 10 évben a k2 hazánk egyik leginnovatívabb független társulatává lépett elő, saját produkcióikat több befogadóhelyen (Szkéné, Átrium, Stúdió K, Trafó, Jurányi Ház, MU Színház) is játszották, számos darabjuk az Ördögkatlan Fesztiválon debütált. Olyan előadásokat köszönhetünk nekik, mint – a teljesség igénye nélkül – a Magyar Monoszkóp (2010), a Morgenstern halála (2012), A nagyharsányi menyasszony (2014), a Mielőtt az éj leszáll (2014), a Züfec (2015), a Bakfitty (2015), a Rinocéroszok (2018), A baranyai gyöngyösbokréta (2018), a Cucli-történetek (2019-től folyamatosan) vagy a hazai viszonylatban is gigászi vállalkozású Karnevál (amelyet hossza miatt gyakran két estén át játszottak).

Az évek során több kőszínházi felkérést is kapott a társulat, ahol részben saját darabjaikat (Elza-trilógia – Miskolci Nemzeti Színház, Elszakadóban – pécsi Janus Egyetemi Színház, Hantocska – Soltis Lajos Színház, Mecseki tigris, vagy amit akartok – Pécsi Nemzeti Színház, Kozmikus magány – Vígszínház), részben átiratokat (A cigány, Liliomfi – Soltis Lajos Színház, Állami áruház – Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, Matyi elszabadul – Szegedi Nemzeti Színház) állítottak nagy sikerrel színpadra.

Benkó Bence és Fábián Péter a Lúdas Matyi próbáján (Fotó: Kelemen József / Szegedi Nemzeti Színház)

Azonban, mint mindennek, úgy ennek a korszaknak is vége szakad egyszer, a k2 Színház ugyanis közleményben tudatta a közönséggel, hogy jelenlegi formájában nem folytatja a működését.
A társulat nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük.

„Tizenkét év után befejezi működését a k2 Színház. A társulat egyik alapítója, Fábián Péter novemberben jelentette be, hogy a következő évadtól lemond a K2 Színház Alapítvány kuratóriumi elnöki címéről, és befejezi a közös munkát a társulattal. Az idei évad utolsó két bemutatója még a k2 égisze alatt valósul meg, majd a társulat az Ördögkatlan Fesztiválon búcsúzik. A repertoáron lévő előadások további sorsával kapcsolatban hamarosan újabb közleménnyel jelentkezünk. A k2 megszűnésének okairól a társulat két vezetője interjúkban mesél. Nézőinknek köszönjük az évtizedes odaadó figyelmet és támogatást!”

Kiemelt kép: Benkó Bence és Fábián Péter (Fotók: Nagy Szabi)