Május elsején hirdette ki a Vígszínház a 2023/24-es évadát, amelynek keretében olyan előadások bemutatását ígérte a teátrum, mint Az üvegcipő, a Pinokkió, az Ármány és szerelem, az Amadeus, A hazugés a Kalandfilm. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy megkezdődtek a Molnár Ferenc-klasszikus olvasópróbái a nagyszínházban, és a Székely Csaba nevével fémjelzett darab a Pesti Színházban.

Váratlanul kiderült azonban, hogy a Székely Csaba írásában és Kincses Réka rendezésében beharangozott Kalandfilm bemutatója nem fog megvalósulni, ezzel kapcsolatban a szerző Facebookon megosztott gondolatait változtatás nélkül közöljük: 

„Kedveseim! Tudom, hogy sokan vártátok Kalandfilm című előadásunkat, amit Kincses Réka rendezett volna a Pesti Színházban, én is nagyon vártam az őszi bemutatót. Ám a színház ma hivatalosan is elállt tőle, úgyhogy sajnálattal közlöm mindenkivel, hogy nem lesz Kalandfilm. Az előadás a mai magyar társadalmi megosztottságról szólt volna. Személyes történetek és improvizációk nyomán született a szöveg, a próbákkal párhuzamosan íródott, és egyelőre a darab valamivel több mint fele készült el. A színházvezetés elolvasta, amit eddig írtam (noha még nincs kész, és nem mondtam, hogy elolvasható), és úgy döntött, hogy ezt nem fogja bevállalni. Hivatalosan június 1-re kellett volna elkészülnie a teljes szövegnek. Bár minden nap írtam (szabadnap és ünnepnap nem volt), a munkafolyamat sajátosságából adódóan a szöveg nem tudott elkészülni a szerződésben kitűzött határidőre. Ami normális esetben nem lenne baj, hiszen a bemutató csak négy hónap múlva lett volna. A színház vezetése most ezt a csúszást használja ki, és a színház jogászai által összeállított levél értelmében engem terhel minden felelősség a meg nem valósuló bemutató miatt. Szeretném itt tisztázni, hogy bármi is lesz majd a hivatalos kommunikációban, a valódi ok nem más, mint a gyávaság. Réka nagyszerű dolgot talált ki, és rengeteg jó ötlettel inspirált engem is és a színészeket is nap mint nap. Elképesztően jó próbafolyamat volt. Tíz fantasztikusan odaadó, lelkes színésszel dolgoztunk együtt, akikkel öröm volt minden perc. De ugyanilyen lelkes volt a súgótól az ügyelőn át az asszisztensig mindenki. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez az előadás nem akarta mélyíteni az árkokat. Sőt. Hogy szókimondó volt? Naná. Ilyen a stílusom. Azt hittem, pont ezért kértek fel engem.
Jó volt egy rövid ideig elhinni, hogy egy ilyen bátor, szabad, szókimondó előadás megvalósulhat a mai Magyarországon, egy polgári színházban. Szeretettel fogok gondolni mindenkire, aki részt vett benne.”

A Telex megkeresésére a Vígszínház elmondta, hogy a darab az ő ötletük volt, az általuk meghatározott koncepció alapján kérték fel az alkotókat az előadás elkészítésére. A következő közleményt tették az üggyel kapcsolatban: 

„A szövegkönyv első változatának leadási határideje május 1-je volt. Május 9-én volt az olvasópróba, amelyen a színművészek nem tudták a színházi szokásoknak megfelelően a darabot végigolvasni, ugyanis a szövegkönyv nem készült el, csupán az első felvonás szövegkönyvének első tervezete. Ezután folyamatos egyeztetések zajlottak a Vígszínház és a szövegkönyv készítője között, amelyek során a Vígszínház közölte a szerzői jognak és szakmai szokásoknak megfelelően a kijavítási igényeit. Ezek a kijavítási igények nem tudtak az egész szövegkönyvre vonatkozni, csak az első felvonásra. A végleges, a Vígszínház által kért kijavítási igényeknek megfelelően átdolgozott szövegkönyv leadási határideje 2023. június 1-je volt. A színház a második próbaidőszak kezdetéig (2023. június 5-ig) nem kapott kijavított, teljes szövegkönyvet. A Kalandfilm belsős munkabemutatója június 16-ra volt kitűzve. Ezeket a tényeket mérlegelve döntött úgy a Vígszínház vezetése, hogy a színház üzemmenetét és teljesítendő műsortervét figyelembe véve kénytelen elállni az előadás bemutatásától. A Pesti Színház első bemutatójáról a színház a későbbiekben ad tájékoztatást.”

Kiemelt kép: A megfogyatkozott évad (Fotó: Székely Csaba Facebook oldala)