Újra megnyitotta kapuit az idén 70. születésnapján ünneplő Ferenczy Múzeumi Centrum, a kulturális intézmény megújult arculattal, új honlappal mutatkozott be a jubileum alkalmából.

A Ferenczy Múzeumi Centrum június 16-án tartott sajtótájékoztatóján Prosek Zoltán múzeumigazgató és Kigyós Fruzsina osztályvezető beszélt az idei programokról és fejlesztésekről. A sajtó munkatársai elsőként tekinthették meg a MűvészetMalomban Csákány István A kalapács álma című kiállítását Bodonyi Emőke kurátorral, az IKON kiállítótérben Balogh László: Az érzések geometriája című tárlatát Muladi Brigitta kurátorral, illetve a Ferenczy Múzeumban a Kincskeresés, kaland, tudomány című gyűjteményt. A Közösségi régészeti projektek Pest megyében című kiállítást Dr. Rácz Tibor régész mutatta be.

A kulturális intézmény idén érdekes kísérletbe kezdett, for profit kiállítótermet üzemeltet. A Vajda Lajos Múzeum megújított kiállítótere IKON néven a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget, hogy a lokális párbeszéden túl professzionális keretek között képviselje őket Magyarországon és külföldön.

Prosek Zoltán igazgató a Ferenczy Múzeumi Centrum fejlesztési terveit is megosztotta a közönséggel. „A MűvészetMalom középső szárnya húsz éve nincs befejezve, a régi terveket idén nyáron kezdjük megvalósítani a nyílászárók beépítésével, majd reményeink szerint, kormányzati segítséggel az év második felében befejezhetjük a teljes felújítást” – kezdte összefoglalóját, de kitért többek között a hét éve zárva tartó Péter Pál Galéria, a Szentendrei Grafikai Műhely és a Czóbel Múzeum munkálataira is.

Számos újranyitó és új kiállítással várják az érdeklődőket a Centrum szakemberei, ilyen többek között a „Rákosi-pláza” kútja, Az érzések geometriája vagy A kalapács álma című tárlat, melyek védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogathatók.

Kiemelt kép: Prosek Zoltán (Fotó: Deim Balázs)