A székesfehérvári teátrum lezárt egy korszakot a nyár végén, hiszen augusztusban lezajlott a X. Koronázási Szertartásjáték, amelynek keretében az Árpád-házi királyok utolsó tagjának, III. András életét állították színpadra három estén keresztül. A társulat tagjait, valamint Mihályi Győzőt és Körtvélyessy Zsoltot is felvonultató záróakkorddal a végéhez ért a színház igazgatójának tíz alkalmas, grandiózus vállalása, amelynek legfőbb üzenete: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!”

Ám amiképpen arra Szikora János felhívta a figyelmet a Vörösmarty Színház évadnyitó társulati ülésén, egy új évad áll előttük, amely egyúttal egy új színházi korszak kezdetét is jelenti, amelynek gyökere szerinte nem az energiaárakban, hanem a színházat működtető emberi energiában keresendő. Ígérete szerint a Fejér megyei kőszínház törzsközönsége továbbra is ugyanazzal a minőségi kínálattal és odaadó társulattal találkozhat majd, mint eddig, és a már meglévő előadások mellett nem lesznek híján új daraboknak sem. A Pelikán Fészekben például a Petőfi Rock című előadással indítják a 2022/23-as évadot, míg a nagyszínpadon a Julius Caesar próbája zajlik, hogy október 8-án bemutathassák. Előbbi rockoperát Lőrincz Zsuzsa rendezésében láthatják majd az érdeklődők, utóbbit pedig a Jászai Mari-díjas Bagó Bertalan állítja színpadra a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Gáspár Sándorral a címszerepben. 

Bagó Bertalan és Kelemen István a Julius Caesar olvasópróbáján (Fotó: Vörösmarty Színház)

A darab a demokrácia vs. diktatúra problematikájával foglalkozik olyan kérdéseket boncolgatva, minthogy meddig mehet el az ember a hatalomért? „El kéne jutni az emberiségnek oda, hogy valamelyest tanuljon a történelemből, az életéből, hogy ne ismétlődjön meg újra és újra ugyanaz. Nincs olyan eszme, nincs olyan igazság, ami a gyilkolás árán juthat hatalomra. Abban a pillanatban beszennyezi azt a tisztaságot, ha ez erőszak, gyilkosság árán születik meg.” A rendező szerint rendkívül fontos, hogy a fiatal generáció is találkozzon Shakespeare-rel, az általa felvázolt problémákkal, hogy amikor hasonló helyzettel találkoznak, okuljanak a történelemből. Cicerót idézve: „A történelem az élet tanúja és az élet tanítómestere.” 

A Vörösmarty Színház ezeken kívül is készül több új darabbal, mint a Beatles.hu, a Mágnás Miska vagy éppen a Nem félünk a farkastól, valamint várhatóan repertoáron marad az A cégvezető, az A Vágy nevű villamos, az Antigoné, az Odaadó hívetek, Surik, a Mikve, a Boeing, Boeing, a Fame, az A padlás, a Diótörőcske, a Trianon, Az ember tragédiája 2.0 és Az öreg hölgy látogatása is. 

Kiemelt kép: Varga Lili a X. Koronázási Szertartásjátékon (Fotó: Vörösmarty Színház)