Új kulturális színtérrel bővült Budapest: a Margitszigeten évek óta üresen álló, egykor szikvíz üzemként használt épület mostantól kulturális események helyszíneként működik tovább.

A Pesti Magyar Színiakadémia hallgatóinak előadásával kezdődött a megnyitó ünnepség, majd Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere köszöntötte a vendégeket. „Szép nap ez a mai, hiszen sokszoros ünnep. Az édesanyák mellett a munka ünnepét, és Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozását is ünnepeljük. Régóta szerettük volna, hogy ez a hely megteljen élettel, és kultúrával, és mindig újra és újra rá tudjunk csodálkozni a város szépségére, lehetőségeire. Ez a város tele van olyan helyekkel, amelyeket egyáltalán nem becsültünk meg eddig. Itt volt ez az épület eddig is, és felfoghatatlan, hogy az elmúlt évtizedekben el volt zárva a külvilágtól. A Kristályt mától megkapja a budapesti kultúra, örömteli számomra, hogy ilyen fantasztikus dolgok születnek a városban” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester a Kristály Színtér megnyitóján (Fotó: Kovács Milán)

Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes számára különösen rendhagyó volt a mai megnyitóünnepség, hiszen ebben a tisztségében ez volt az utolsó napja a főváros kötelékében. „Sokat dolgoztunk Benkő Nórával és csapatával ezen a projekten, így kicsit szimbolikusnak is érzem, hogy ezzel az átadással búcsúzok. Az épületet 2010-ben zárták be, azóta eléggé hányattatott sorsa volt. Amikor az új városvezetés „rátalált”, akkor az volt az elképzelésünk, hogy egy értékteremtő, befogadó és mindenki számára nyitott kulturális helyet teremtsünk. Kívánom, hogy mától az épület teljes mértékben töltse be ezt a funkciót” – fogalmazott. A főpolgármester-helyettes asszony arra is ígéretet tett, hogy a posztról való távozása ellenére, – a jó ízlés határain belül – vigyázó szemeit rajta fogja tartani a kultúrán.

Benkő Nóra igazgató a Kristály Színtér megnyitóján (Fotó: Kovács Milán)

Benkő Nóra a Kristály Színtér és a Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója elmondta, hogy számára a május a legkedvesebb hónap, amikor a természettel együtt ő is új erőre kap. „Az elmúlt pár hónap engem személy szerint nagyon megviselt. Sokszor láttam borúsnak és sötétnek a hétköznapokat és a jövőt, pedig nem ilyen szoktam lenni. Én szeretek optimista lenni, optimistán nézni a jövőbe. Az elmúlt időszakban félelmekkel, harcokkal voltunk körülvéve, de egy ilyen esemény, mint ez a mai, talán ezt mind el tudja feledtetni, és újra erőt ad a munkához. Szeretném megköszönni a döntéshozóknak, hogy azt mondták: elég! Elég abból, hogy itt a város közepén üresen állt egy ilyen épület, és nem pénzé tették, hanem meglátták benne a lehetőséget. Vége annak a luxusnak, hogy egy ilyen kiváló adottságokkal rendelkező hely kihasználatlanul álljon, mostantól megtöltjük élettel és tartalommal” – mondta köszöntőjében. 

Gy. Németh Erzsébet és Benkő Nóra a Kristály Színtér megnyitóján (Fotó: Kovács Milán)

A beszédek után Torma Tamás az épület történetéről készített filmjét tekinthették meg a résztvevők, majd szimbolikus jelentőséggel, a Kristály kulcsát a Dunába dobták, hogy ne lehessen soha bezárni.

Az élet pedig rögtön el is indult a Kristályban, hiszen a megnyitó ünnepség után kezdetét vette az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének háromnapos fesztiválja.

Kiemelt kép: A Kristály Színtér épülete (Fotó: kristalyszinter.hu)