A független Gólem Színház legújabb előadásával nyitja meg új játszóhelyét, a Gólem Központot. Az utolsó velencei kalmár című különleges Shakespeare-parafrázis október 24-én debütál a társulat Csányi utcai otthonában.

A több mint 15 éve működő Gólem Színház Magyarország egyetlen teátruma, mely az egyén és a társadalom problémáira, napjaink létkérdéseire a zsidó kultúra és értékek talaján reagál. A független társulat több éves előkészítés után nyitja meg a saját bázisát a VII. kerületi Csányi utcában. A Gólem Központ befogadó színházként és közösségi térként is működik, saját kávézójában pedig zsidó és közel-keleti finomságokat kóstolhatnak meg a vendégek.

A játszóhelyet Az utolsó velencei kalmár című saját produkcióval avatják fel, amelyet Borgula András rendezett. „Célunk, hogy a múlt század magyar történelmének két kulcsfontosságú pillanatát kifejezetten a zsidó közösség oldaláról szemlélve mutassuk be. Shakespeare művének feldolgozásai általában, főleg 1945 után, az antiszemitizmusról vagy éppen az idegengyűlöletről szólnak, míg a miénk inkább az árulásról – egyén és egyén, egyén és közösség, ország és közösség között. Ugyanakkor ez nem a szenvedés és a kín színháza, a történet gerincét sokkal inkább a barátság, a szerelem és a színház, vagyis az élet három legfontosabb dolga adja” – mondta az előadásról Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

A produkcióban Nagy Mari, Zsurzs Kati, Kardos Róbert és Kaszás Gergő játszanak együtt a Gólem Ifjúsági Társulat, a FreeSZFE és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

Kiemelt kép: Az utolsó velencei kalmár olvasópróbája (Fotó: Hajmási Péter)