1913-ban, az egyik Nagymezői utcai bérház alsó traktusában nyitott meg a Jardin d’Hiver nevet viselő szórakozóhely, amely később Télikertként vált ismertté. A történelem pedig megismételte önmagát, és százhat évvel az első megnyitó után 2019. október 2-tól a közönség újra beléphet a Télikertbe.

A Thália Színház és az egykori Mikroszkóp Színpad 2012-ben került közös irányítás alá, ebben az évben vette át a teátrum vezetését Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, valamint Kálomista Gábor üzletember. Az ő felkérésükre készítette el 2012-ben a két épületrész integrált működésének és felújításának tervét Siklós Mária, az új Nemzeti Színház építésze. Az október 2-án este ünnepélyes keretek között átadott új játszóhely, a Télikert kiviteli terveit Vincze Krisztián jegyzi, a belsőépítészek Tarján Andrea és Mezey Sándor voltak, a rendezvényteret pedig Hegedűs Andrea textiltervező művész munkái díszítik.

Közel másfél éve, 2018 májusában kezdődtek a Thália Színház rekonstrukciós munkálatai, melynek során az első fázisban a nagyszínpad előrészének átalakításával beépítettek egy motoros zuhanófüggönyt és egy 400 kg terhelhetőségű díszlethúzó berendezést. Felújították a színház klímagépházát, kicserélték a szellőzőberendezés befúvómotorját, korszerűsítették a hőközpontot és kicserélték a gázkazánokat, valamint klimatizálták a páholyokat. A teljes épületvilágítást LED-alapú, energiatakarékos fényforrásokra cserélték, fejlesztették az informatikai, a biztonságtechnikai és ügyelői kamerarendszert, és sor került a színház elektroakusztikai rendszerének és eszközparkjának modernizálására. Emellett a teljes színházépületet akadálymentesítették.

A Thália Télikert előcsarnoka (Fotó: Kállai Tóth Anett)

Idén októberben pedig lezárult a rekonstrukció második szakasza, amelyben nem csak felújították az egykori Mikroszkóp Színpadot, hanem létrehoztak egy Budapesten egyedülálló, modern közösségi teret, ahol egyaránt helyet kapnak majd a komoly lélegzetvételű, kortárs drámai darabok, a nem feltétlenül széles közönségnek szóló, egyedi szórakoztató produkciók, de kiállítások, könyvbemutatók és egyéb kulturális események megrendezésére is alkalmas. A 141 néző befogadására képes új színháztérben lehetőség van elfordítani a játszási irányt 90 fokkal, illetve a speciális liftrendszernek köszönhetően a nézőteret képesek felemelni a mennyezet alá. A Télikert nézők által nem látogatható részén, a pincében hozták létre a vadonatúj karbantartóműhelyt és a raktárteret.

A megnyitón Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója kiemelte, hogy hét évvel ezelőtt egy olyan színházat vettek át, amely elsősorban befogadószínházként működött, a lejátszott közel ötszáz előadásból száz volt csak a saját produkció. A legutóbbi, felújítás előtti teljes évben, 2017-ben ez az arány megfordult, és a 100 befogadott mellett 300 saját előadásra váltott jegyet a közönség. A vendégelőadások számát gyarapítja a két, már hagyománnyá vált programsorozat, a Vidéki Színházak Fesztiválja és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje, melyek során évente több teátrum művészei is lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák művészetüket a fővárosi közönség számára. Kálomista Gábor hangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk szórakoztatni a nézőket, ám nem feledkeznek meg a tartalomról, a komoly mondanivalóról sem, ezek a drámai darabok találnak otthonra a Télikertben. „A Thália akar és képes is szintet lépni” – zárta a gondolatait.

Molnár Piroska a megnyitón (Fotó: Kállai Tóth Anett)

A megnyitón beszédet mondott még Gulyás Gergely miniszter, aki kihangsúlyozta, hogy egy ország gazdagságát nem csak a gazdasági mutatók, statisztikai számadatok bizonyíthatják, hanem sokszínű kulturális élete is, ebben pedig nem csak Magyarország, hanem Budapest is kivételes helyen áll a világon. A művészet, a színház fontosságát emelte ki Budapest város főpolgármestere, Tarlós István is, szerinte „a színház egyfajta jótékony illúzió, (…) amely valósággá válik a lelkekben.”

A Thália Télikert első bemutatója a Tarnóczi Jakab rendezte Gerhart Hauptmann darab, a Bernd Róza volt Mentes Júliával és Zayzon Zsolttal a főszerepben, melyet szeptember 28-tól láthat a közönség Budapest legújabb és legmodernebb játszóhelyén.

Kiemelt kép: Schell Judit és Szirtes Tamás a megnyitón (Fotó: Kállai Tóth Anett)