Szerdán ünnepélyes megnyitó keretében adták át a Radnóti Színház új játszóhelyét, a Tesla Labort. Kováts Adél, a teátrum igazgatója elmondta, hogy régóta törekvés volt, hogy Budapest legkisebb színháza rendelkezzen olyan alternatív játszóhellyel, ahol igazi kísérleti-műhelymunkára van lehetősége a társulat tagjainak, és a hozzájuk szorosan kapcsolódó alkotótársaiknak.

Arról is szó esett, hogy a Kazinczy utcai épület második emeletén helyt kapó színházat mindenképpen szeretnék önfenntartóvá tenni, a működtetéséhez szükséges forrásokat különböző módokon, például pályázatok segítségével kívánják előteremteni. A Radnóti Tesla Labor saját produkciók bemutatása mellett befogadószínházként is fog működni: független társulatok számára biztosítják előadásaik továbbjátszásának lehetőségét, így ebben az évadban itt lesz látható az Elhanyagolt férfiszépségek (Andrássy Máté és Újvári Milán perforamansza), a Hinták (Zsámbéki Színházi Bázis), a Napraforgó (Pass Andrea STAFÉTA nyertes drámája) és a Magyar akác (Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György előadása).

Kováts Adél (Fotó: Zsigmond László)

A játszóhely szoros partnerségben működik majd együtt a frissen alakult NARRATÍVA csoporttal is. A sajtótájékoztatón elhangzott az alkotóközösség hitvallását összefoglaló kilenc pont mellett az is, hogy ebben az évadban milyen bemutatókkal készülnek majd: Kovács D. Dániel Kurázsi és gyerekei címmel Bertolt Brecht drámáját rendezi meg, Szenteczki Zita Galgóczi Erzsébet művének átdolgozását állítja színpadra Törvényen belül címen, Pass Andrea Gogol A köpönyeg című elbeszélése alapján készít előadást, melynek címe A Jelentéktelen, az évadot pedig Hegymegi Máté Sirály értelmezése zárja majd.  

A Radnóti Színház a nemrég bemutatott Csillagképek című előadás mellett további két premiert tervez a Tesla Laborba: Alföldi Róbert Franz Xaver Kroetz drámáját, A vágyat állítja színpadra, melyet a napokban kezdtek el próbálni. A négyszereplős kamaradarabot Kováts Adél, Schneider Zoltán, Vilmányi Benett, és a társulat tagjai közé vendégként érkező Bata Éva játssza. Áprilisban Gina címmel Schwechtje Mihály rendez előadást a játszóhelyen, mely egy abszolút kortárs témát dolgoz fel: a történet szerint egy tíztagú fiútársaság bedrogoz egy fiatal lányt, a színműben érdekes módon mégsem ennek a következményeit láhatjuk majd, hanem azt, hogy az ő szüleik hogyan szembesülnek a gyerekek viselkedésével.

Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea (Fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: A Radnóti Tesla Labor megnyitó sajtótájékoztatója (Fotó: Zsigmond László)