Pénteken nyitották meg a FUGA – Budapesti Építészeti Központban a magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítását Látványtér 2021 címmel.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának (Malát) közös kiállítása a FUGA YouTube-csatornáján tekinthető meg március 5-ig. Az elmúlt két színházi évad alkotásaiból szemező kiállítást Forgách András író, dramaturg nyitotta meg, aki egyúttal tárlatvezetést is tartott. Az eseményen köszöntőt mondott Balla Ildikó, a kiállítás kurátora, Zeke Edit, a Malát alelnöke és Erkel László Kentaur, a Malát elnöke.

A kiállító művészek munkáiból látvány-, díszlet- és jelmezterveket, előadásfotókat, makettfotókat, 3D-s grafikákat, videófelvételeket tekinthetnek meg az érdeklődők, például Antal Csaba, Bagossy Levente, Bianca Imeldia Jeremias, Cziegler Balázs, Horváth Jenny, vagy éppen Khell Csörsz munkáiról 5-6 fotó látható az egységesen megtervezett felületeken (a teljes anyagok a Malát honlapján érhetők el). A tárlaton versenyen kívül bemutatják a 2019-es Prágai Quadriennálé díjnyertes magyar kiállítását, a Végtelen dűne című alkotást. Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervező, Juhász András videoművész és Keresztes Gábor hangtervező közös installációja a legjobb kiállítás díját nyerte el az Országok és régiók szekcióban.

A kiállítás díjátadóját vélhetően szintén online formában tartják meg. A március elejére tervezett eseményen adják ét a 2019-es kiállításon odaítélt közönségdíjakat, továbbá az idei tárlat résztvevőinek kiadható Az év díszlettervezője és Az év jelmeztervezője szakmai díjat, utóbbi kettőről a kiállító tervezők maguk döntenek. A szervezők idén is várják a szavazatokat a közönségdíjra, amelynek leadására a Malát honlapján keresztül van lehetőség.

Kiemelt kép: Látványtér 2021 tárlat (Fotó: FUGA – Budapesti Építészeti Központ)