Szombaton nyitott a Ludwig Múzeum legújabb időszaki kiállítása: a Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című tárlat az úgynevezett Kádár-kocka közismert háztípus eredetét és átalakulását járja körül.

A szervezők arra törekedtek, hogy a kiállítás bemutassa a magyarok számára ismerős, jellegzetes kockaházat, a Kádár-kockát, így a tárlat változatos művészeti médiumok és installációk segítségével igyekszik körbejárni, hogy a háztípus milyen szerepet töltött be a magyarországi vizuális kultúra történetében.

Az 1960-as és 1970-es évek tipikus családi háza a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét. A magyarországi szocreál utáni műépítészet ugyan lenézte, a kockaház mégis a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult, és a magyar épített kulturális örökség részét képezi. A háztípus mint a magánépítkezések és a modernizáció építészeti alakzata, a népi építészet spontán reakciója volt a társadalom lakásépítési igényeire. A mintegy két évtized alatt keletkezett Kádár-kocka egészen a következő háztípus, az alpesi ház megerősödéséig jelentős mintaadó, stílusteremtő tényező maradt a térségben.

A kiállítás gerincét a kockaház sajátos megjelenésének értelmezése adja kortárs képzőművészek kockaház-tematikájú művein keresztül. A munkák jelentős része eredetileg más kontextusban született, a kiállítás összefüggésében azonban mégis számos fontos, bár eltérő részletet tár fel. 

A május 18-tól augusztus 18-ig nyitva tartó kiállítás kurátora Készman József.

Kiemelt kép forrása: Ludwig Múzeum / Facebook