Tegnap délelőtt megtartották az Akárki című előadás első olvasópróbáját az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben, amelyet a Szegedi Szabadtéri Színpadon láthat majd a közönség július 24-én.

Sokáig nem lehetettünk biztosak abban, hogy megrendezésre kerülhet-e az idei Szegedi Szabadtéri Játékok, a folyamatosan javuló járvány-helyzet azonban lehetővé tette, hogy ebben az évben se maradjanak előadások nélkül az érdeklődők. A 2020-as program pedig több szempontból is különlegesnek bizonyul: a Dóm felszentelésének 90. évfordulóját ünnepelve július 24-én az Akárki című előadás kerül bemutatásra a Fogadalmi templom előtt, amely szimbolikus jelentéssel bír az évek óta megrendezésre kerülő rendezvény szempontjából. „Most jött el a történelmi pillanat, amellyel mintegy 90 éve adósok vagyunk, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok előképe a salzburgi dóm előtti játékok, amelynek műsorán minden évben az Akárkit állítják színre.” – fogalmazott Herczeg Tamás, a Játékok igazgató. Az előadást Bodolay Géza, Jászai Mari-díjas magyar színházi rendező rendezi, a címszerepben pedig a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Zsótér Sándort láthatja majd a közönség, amire idén a szegedi lakosok ingyen igényelhetnek jegyet.

Bodolay Géza és Zsótér Sándor az Akárki olvasópróbáján (Fotó: Zsigmond László)

Hugo von Hofmannsthal műve az emberi lét alapkérdéseivel foglalkozik, köztük a Halál eljöveteléről, aminek metaforikus jelentéséről az olvasópróbán Bodolay viccelődött is kollégáival, akik az „50 feletti korosztály”-hoz tartoznak. A címszereplő, Akárki egy élete végéhez érkező ember, aki, hogy a mennybe jusson bármit képes megtenni. A rendező elmondta, hogy a főszereplő „neve” jól mutatja, hogy személye mennyire lényegtelen, hiszen Akárki minden embert szimbolizál. A darabban a legkülönbözőbb emberi tulajdonságok, erények és bűnök nyernek megszemélyesítést, az előadás végére azonban kiderül, hogy egyikük sem megfelelő társa az embernek a túlvilágra. Az olvasópróbán szó esett a darab aktualitásáról is, illetve a szakrális eseményként, prédikációként értelmezhető aspektusáról is.

Szereplők: Zsótér Sándor (Akárki), Hegedűs D. Géza (Halál és Bölcs), Kosztolányi József (Isten és Testvér), Gidró Katalin (Jótett és Angyal), Sebők Maya (Szépség), Sorbán Csaba (Barátság és Erő), Balog József (Rokon és Józanság), Farkas László Róbert (Vagyon és Öt Érzék).

A nyár folyamán az Újszegedi Szabadtéri Színpadon egyetlen változást leszámítva az eredetileg meghirdetett produkciókat láthatja a közönség, amelyekre a veszélyhelyzet megszűnésével a szervezők a szokásos rendben folytathatják a jegyértékesítést. Ez azt is jelenti, hogy a nézőtéren fizikai távolság nélkül, közvetlen egymás mellett tudnak majd helyet foglalni az emberek, illetve, hogy ennek köszönhetően továbbá nincs szükség előjegyeztetnie magát a jegyvásárlóknak.

Hegedűs D. Géza az Akárki olvasópróbáján (Fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: Az Akárki című előadás olvasópróbája (Fotó: Zsigmond László)