Válságos korok bizonytalanságaira és a velük való megküzdés stratégiáira reflektálnak a Stúdió K Színház 2020/21-es évadának bemutatói. Gyarmati Kata igazgató a frissen színpadra írt szövegek előadássá formálására fiatal, kortárs alkotókat kért fel, köztük Hegymegi Mátét, Mirko Radonjić-ot és Geréb Zsófiát.

A tavasszal a járvány miatt elmaradt, Zalán Tibor író és Fodor Tamás rendező együttműködésével készült, 100+1 holdaspagony című bábjáték szeptember 12-i bemutatóját követően megkezdődik a NERO próbafolyamata. A Kosztolányi Dezső regényéből adaptált előadás középpontjában a 17 évesen az ókori világbirodalom élére került uralkodó áll, akinek valójában csak két ambíciója volt az életben: hogy elismert költő és kiváló kocsiversenyző váljon belőle. Az alkotók arra a kérdésre keresik a választ, hogyan igyekeznek érvényesülni a Nero közelébe került potentátok azáltal, hogy táplálják, vagy éppen óvatosan szabotálják az uralkodásra teljesen alkalmatlan császár ambícióit. A címszerepet ifj. Vidnyánszky Attila alakítja, a színpadi átiratot Garai Judit dramaturg készítette, a rendező Hegymegi Máté, a bemutató október 16-án lesz.

Závada Péter új drámájának ősbemutatója

Günter Grass Kutyaévek című regényének cselekménye Gdanskban, a német-lengyel határon elhelyezkedő, a II. világháborúig független városállamban játszódik, és az egyre elmérgesedő német-zsidó viszonyokat vizsgálja egy gyerekkori barátság felbomlásának tükrében. A történet színpadra állítását a képzőművészként is aktív montenegrói rendező, Mirko Radonjić vállalta, a színpadi adaptációt Gyarmati Kata készíti, a bemutató december végén várható. A Stúdió K Színház negyedik, egyben utolsó premiere Geréb Zsófia rendezésében, Závada Péter új drámájának ősbemutatója lesz, amely A széplélek címet viseli. A darab főszereplője II. Lajos, 19. századi bajor uralkodó, aki az ország háborús kudarcait követően kivonult a politikából.  Az építészet- és művészetrajongó király ezután saját fantáziavilágot alkotott maga köré XIV. Lajos, a Napkirály udvarát másolva – elképesztő mennyiségű pénzből. Vajon megérthető-e, sőt ismerős-e II. Lajos döntése, hogy ahelyett, hogy vállalta volna az egyre kilátástalanabbnak tűnő napi politikai küzdelmeket, végérvényesen elmerült a tündérmesék és a múlt romantikájában? Minderre választ kapunk a 2021. február 26-án debütáló darabban.

Kiemelt kép: A Stúdió K Színház belső tere (fotó: Vass László)