Idén nyáron tragikus hirtelenséggel eltávozott a hazai kortárs irodalom egyik meghatározó alakja, Térey János. A költő és író műveivel nem csak a könyvesbolt és könyvtárak polcain találkozhatunk, ugyanis számos színházban láthatóak olyan előadások, amelyek vagy az ő saját írásaiból, vagy az általa magyarított szövegekből készültek. Halála előtt két különleges színpadi művön is dolgozott: az egyik Madách Imre nagy hatású drámai költeményének, Az ember tragédiájának ma játszódó folytatása, a másik pedig egy kimondottan az Örkény Színház számára írt darab volt.

Ez utóbbi, a Lót – Szodomában kövérebb a fű címet viseli, és az író elkészült az első változatával, ám az anyag még formálásra várt volna. A végső simításokat helyette az előadás rendezője, Kovalik Balázs és csapata végzi el, aki mint fogalmazott, írás közben folyamatosan azt érzi, hogy nem szakadt meg a beszélgetés közte és Térey János között, aki soraiból válaszol, ha kérdésük lenne.

Pillanatkép a Lót – Szodomában kövérebb a fű olvasópróbájáról (fotó: Horváth Judit)

„Breughel Szodoma és Gomorra pusztulását ábrázoló képe előtt állva a müncheni Pinakothékában azon tűnődtem, mit csinál Lót és két lánya a bal alsó sarokban meztelenül? A hittanórán csak addig mesélték a történetet, hogy Lót felesége, nem tudván kíváncsiságát legyőzni, az isteni parancsolat ellenére hátrafordult és sóbálvánnyá változott. De hogy a lányok ezt követően apjukkal bujálkodtak és teherbe is estek tőle, ez eddig valahogy elkerülte a figyelmem. Nem maga a vérfertőző paráznaság, hanem Lót történetének bonyolultsága és morális ellentmondásossága érlelte a gondolatot, hogy talán aktuális színpadi szöveggé formálódhatna ez a tulajdonképpen shakespeare-i dráma” – írja a darab keletkezésével kapcsolatban Kovalik Balázs.

Az írást másfél éven át tartó kutatómunka, anyagkeresés és ötletelés előzte meg, míg végül idén december 20-án színpadra állhat a belőle készült előadás az Örkény Színházban. A Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái a napokban kezdődtek, a főszerepben pedig Gálffi Lászlót (Lót), Kerekes Évát (A feleség), Stork Natasát, Kókai Tündér, Borsi-Balogh Mátét, Dóra Bélát, Patkós Mártont és Békés Italát láthatja a közönség. A díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Benedek Mari tervezi.

Kiemelt kép: Gálffi László és Békés Itala a Lót – Szodomában kövérebb a fű olvasópróbáján (fotó: Horváth Judit)