A múlt héten megkezdődtek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Szerb Antal azonos című regénye alapján készülő Utas és holdvilág próbái Nagy Botond rendező vezetésével.

Szerb Antal olaszországi utazásait követően, 1937-ben írta meg nagyszerű könyvét, az Utas és holdvilágot, amely sokak számára vált kultuszművé. A regényben Erzsi és Mihály nászutas párként érkeznek Velencébe, ám mikor továbbindulnak, a fiú egyszerűen leszáll a vonatról és elindul megkeresni… Kit is? Ulpius Évát? Ulpius Tamást? Ervint? Esetleg önmagát? A vonaton „felejtett” ara sem tétlenkedik. Párizsba megy, ahol barátnőjével az élet sűrűjébe veti magát. Mihály barangolásai során bejárta Olaszország zegzugos sikátorait, templomait, meglátogat egy szerzetesrendet, kórházba kerül. Szinte önkívületbe hajtja, hogy történjen már meg vele az, amire vár, s amit nem tud még magának sem pontosan megfogalmazni, de érzése szerint nagyon közel lehet a halálhoz.

A Kali Ágnes és Nagy Botond által átdolgozott kolozsvári előadásban Mihályt Bodolai Balázs, Erzsit Pethő Anikó alakítja, mellettük olyan színészeket láthatunk majd a tavaszi bemutatón, mint Váta Lóránd (Szepetneki János), Tőtszegi Zsuzsa (Ulpius Éva), Szűcs Ervin (Ervi, Pater Severinus), Viola Gábor (Pataki Zoltán), Dimény Áron (Dr. Ellesley; Waldheim Rudi), Albert Csilla (Vanina), Kiss Tamás (Perzsa) és Bács Miklós (Mihály apja). A történetet Nagy Botond álmodja színre, Irina Moscu díszlet- és jelmez-, valamint Rancz András látványterveivel.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Utas és holdvilág olvasópróbájáról (fotó: Biro István/Kolozsvári Állami Magyar Színház)